G8 bez dogovora, Gadafi skuplja bodove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbogatije zemlje svijeta okupljene u skupini G8 nisu se u Parizu uspjele dogovoriti o vojnoj intervenciji u Libiji, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

"Zasad ih nisam uspio uvjeriti", rekao je Juppe za radio Europe 1, nakon radne vecere koju je dan ranije imao s kolegama iz SAD-a, Rusije, Njemacke, Velike Britanije, Italije, Kanade i Japana.

Podsjetio je da su Francuska i Velika Britanija prednjacile u zauzimanju za uvodenje zone zabrane letenja i za ciljane zracne udare kako bi se oslabila vojna moc Moamera Gadafija.

"Gadafi skuplja bodove", rekao je. Ne govoreci izravno o sudbini Bengazija, uporišta libijske pobune i drugog po velicini grada u zemlji, francuski ministar je priznao da medunarodna zajednica najvjerojatnije nece moci sprijeciti pukovnika Gadafija da ga zauzme. "Danas za to nemamo vojnih mogucnosti buduci da medunarodna zajednica nije odlucila da ih osigura", rekao je.

Ministri G8 su se dogovorili da ce što prije nastaviti pregovore u UN-ovu Vijecu sigurnosti kako bi pripremili rezoluciju kojom ce pojacati pritisak na libijskog celnika, dodao je Juppe koji je spomenuo mogucnost uvodenja pomorskog embarga. Dogovorili su se i da ce u svaku akciju za Libiju pozvati arapske i africke zemlje.

Americka državna tajnica Hillary Clinton spomenula je mogucnost pružanja politicke i gospodarske pomoci libijskoj oporbi u prigodi susreta u Parizu s celnikom Libijskog nacionalnog vijeca, izjavili su u utorak americki dužnosnici. U razgovoru u ponedjeljak kasno navecer s celnikom vijeca zaduženim za medunarodnu politiku Mahmudom Džibrilom Clinton ipak nije htjela obecati i vojnu pomoc libijskoj oporbi okupljenoj u vijecu.

Gadafijeve snage napadaju Adždabiju


Borbeni zrakoplovi i helikopteri snaga Moamera Gadafija bombardirali su u utorak grad Adždabiju koji je pod kontrolom pobunjenika. Vladina taktika protuofenzive ima sljedeci obrazac: prvo se izvršavaju zracni udari, zatim slijedi topnicka vatra, a nakon toga kopneni napad oklopnim vozilima.

Dok Gadafijeve snage napadaju Adždabiju, posljednji grad prije pobunjenickog uporišta Bengazija, slabo naoružane pobunjenicke snage pokušavaju zaustaviti napredovanje vladinih snaga na istok. Borbe bjesne vec treci dan i u gradu Bregi, uzduž obale jugozapadno od Aždabije, rekli su pobunjenici. Brega je vec nekoliko puta prelazila iz ruku vlasti u ruke pobunjenika.


Podijeli: Facebook Twiter