G7: Sankcije Rusiji moraju ostati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u subotu na summitu svjetskih ekonomskih sila G7 te smatraju da sankcije Rusiji moraju ostati dok ta zemlja ne primijeni sporazum o okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini.

Europska unija i Sjedinjene Države uvele su sankcije Moskvi zbog njezine uloge u potpori ukrajinskim pobunjenicima. Rusija je isključena iz grupe koja se nekad zvala G8, a nakon što je prošle godine anektirala Krim. Zapad optužuje Rusiju da u istočnu Ukrajinu šalje svoje vojne snage kako bi pomogla pobunjenicima, no Moskva takve navode negira uz objašnjenje da su ruski vojnici koji se ondje zateknu dobrovoljci. Po dolasku u bavarske Alpe Obama je rekao da će čelnici zemalja članica G7 raspravljati o tomu na koji se način nositi s ruskom agresijom u Ukrajini. Nakon Obamina razgovora s kancelarkom Merkel Bijela kuća izdala je priopćenje u kojemu stoji:

"Duljina sankcija bit će vrlo jasno povezana s potpunom ruskom primjenom sporazuma iz Minska i poštivanjem ukrajinskog suvereniteta."

Njemačka, Britanija i SAD žele sporazum o potpori zemljama EU-a koje su u iskušenju povući sankcije zbog štete koju trpe njihova gospodarstva. U rujnu je u Minsku postignut dogovor u kojemu su sudjelovali Rusija, proruski pobunjenici i članovi ukrajinske vlade o uspostavljanju 30 km duge tampon zone između dviju sukobljenih strana. No u posljednjih nekoliko tjedana sukobi su pojačani. U posljednjem incidentu ozlijeđena su dvojica pripadnika obalne straže kada je pogođen njihov brod u luci Mariupolju, a okolnosti napada nisu razjašnjene. Predsjednik Vijeća ministara Europske unije Donald Tusk na sastanku G7 pozvao je na pooštrenje sankcija.

"Ako itko želi pokrenuti bilo kakvu raspravu o izmjenama u sankcijama, onda to treba biti razgovor o njihovu pooštrenju", kazao je.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da Europa mora ostati jedinstvena oko sankcija Rusiji unatoč štete za zemlje članice te je grupu G7 pozvao da Moskvi pošalje oštru poruku u pogledu Ukrajine.

"Moramo učiniti sve da Europa ostaje jedinstvena", rekao je Cameron novinarima nakon dolaska na summit. Britanski dužnosnici kažu da su neke istočne članice EU-a izrazile zabrinutost zbog negativnog utjecaja sankcija na njihovu poljoprivredu. London drži da sve zemlje Unije moraju izdržati taj pritisak kako bi sankcije ostale na snazi. "Kada je riječ o Ukrajini, nadam se dobrom ishodu na idućem summitu EU-a kako bismo pokazali ujedinjenu frontu protiv agresije potpomognute iz Rusije", istaknuo je Cameron. Sankcije što ih je EU uveo Rusiji ističu krajem srpnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter