G20: Putin stavio Siriju na dnevni red summita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u četvrtak državama članicama skupine G20 da o Siriji razgovaraju tijekom večere, čime je to pitanje unio u dnevni red summita koji je danas otvoren u Sankt Peterburgu.

- Neki su me sudionici zamolili da više vremena posvetimo drugim hitnim temama iz međunarodne politike, napose stanju u Siriji. Predlažem da to učinimo tijekom večere, rekao je Putin otvarajući summit, prenosi AFP.

Putin se oštro protivi vojnoj intervenciji u Siriji, a što zagovaraju Sjedinjene Države i Francuska.

Agencija Reuters prenosi da su se Obama i Putin rukovali u carskoj palači u Sankt Peterburgu i razmijenili ukočene osmijehe. Dodaje da Putin želi skup iskoristiti da s Obamom razgovara o vojnoj akciji kojom SAD planira kazniti ruskog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za uporabu kemijskog oružja.

Reuters ocjenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin jer su Kina, Europska unija te papa Franjo, koji je sudionicima G20 uputio pismo, bliskiji Putinu koji se protivi vojnoj intervenciji.

Samo je Francuska ostala uz Obamu jer su europski lideri, obično čvrsti saveznici Sjedinjenih Država, poručili da "nema vojnog rješenja za sirijski sukob", iako su napad kemijskim oružjem nazvali "užasnim".

Reuters ocjenjuje da je prevaga u Sankt Peterburgu sada na strani Putina, što je novost u odnosu na lipanj kada je bio izoliran na sastanku skupine G8, koja okuplja industrijski najrazvijenije zemlje svijeta.

Sudionici G20, skupine koja osim G8 okuplja i vodeća gospodarstva u brzom razvoju, trebala bi u Sankt Peterburgu usuglasiti stajalište o gospodarskom rastu, trgovini, bankarskoj transparentnosti i borbi protiv utaje poreza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter