Fužijada na Jakovlji nakon osam godina

Ovo je već prava manufaktura
Ovo je već prava manufaktura

Nakon osam godina na pučkoj fešti Jakovlja obnovljena je Fužijada, ovog puta uz dodatne sadržaje. Organizatori Jakovlje su na Fužijadu pozvali spretne kanfanarske domaćice, koje su pokazivale kako se radi ova omiljena istarska tjestenina.

U vještini završnog motanja fuži oprobale su se i gošće, ne samo velike, već i male.

Posjetitelje je zanimalo i kako se spremaju fuži u šugu. To im je pak demonstrirao kuharski majstor Ivica Evačić Ivek iz Varaždina, dugo godina chef kuhinje hotela Marina u Izoli.

S njime su kuhali i zainteresirani iz publike. Svi su oni nagrađeni paketom tjestenine kanfanarske tvrtke Klara M. Organizatori nisu zaboravili ni na brojne posjetitelje pa su se iz triju lonaca dijelili fuži s tartufima, rokulom i pancetom te divljači.

Na placi su ih pak zabavljali majstori pjevanja a capella - Bepo Matešić, David Ricov i klapa Kantaduri.

Sandra Orbanić, predsjednica organizacijskog odbora Jakovlje, koja je i vodila cjelokupni program, istaknula je da je Fužijada priređena ne bi li se očuvala tradicija pripremanja ove tradicionalne tjestenine. Fešta u fešti organizirana je uz pomoć Općine Kanfanar i tamošnje tvornice tradicionalnih tjestenina Klara M.

- Naši gosti vole ne samo tartufe, fina vina i maslinova ulja, već i istarske tjestenine, posebno fuže i pljukance. Zbog njih se ponovno vraćaju u restoran, pokazujući da su autohtona jela iz istarske riznice najmaštovitija i najzdravija u mediteranskoj kuhinji. Najdraži mi je kompliment koji sam dobio od francuskih gostiju, koji su mi rekli da je definitivno hrvatska kuhinja jedna od najboljih na svijetu, za njih i bolja od francuske, koja je sinonim naše struke, rekao nam je Ivica Evačić Ivek. (piše i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter