Fuzija tradicionalnog i suvremenog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Redoviti gost grožnjanskih ljetnih jazz veceri je renomirani jazz gitarist Elvis Stanic, koji se u ponedjeljak, na 11. izdanju festivala Jazz is Back! predstavio sa sastavom Jazz Ex Tempore.

Taj sastav je rezultat istoimenog projekta pokrenutog 2005., u sklopu kojeg se u Opatiji okupi nekoliko vrsnih poznavatelja kako vlastite kulturne baštine tako i suvremenih glazbenih pravaca iz razlicitih regija i zemalja Europe i svijeta. Oni tijekom jednog tjedna zajednicki muziciraju i stvaraju fuziju razlicitih glazbenih tradicija.

Upravo ta fuzija predstavljena je na pozornici Balwan Cityja - uz Stanica, za grožnjansku publiku koncertirali su još stalni Stanicev suradnik, kontrabasist Goran Rukavina, zatim srpski pijanist Ivan Aleksijevic, poznat po suradnji sa sastavima Laki pingvini i Rambom Amadeusom, te Paolo Muscovi, jedan od najperspektivnijih talijanskih bubnjara, koji je suradivao izmedu ostalih i s Antoniom Marangolom, Flaviom Boltrom, Glaucom Venierom, Giannijem Bassom, Jamesom Thompsonom, Roberom Bonnisolom, Andreom Allioneom i Aldom Mela.

Koncertnu vecer Jazz Ex Tempore otvorili su tradicionalnim melodijama - no u izvedbi ovih virtuoza, dobro poznate melodije dobile su sasvim novo ruho, te iako je zadržana osnovna melodija, ona je u novim aranžmanima cesto izmijenjena do neprepoznatljivosti.

Drugi dio koncertne veceri predstavio je jazz standarde poput "Mercy, Mercy, Mercy" i "Blue Bossa", a iako je rijec o vrlo poznatim melodijama, svojim improvizacijama i originalnim interpretacijama, glazbenici su ih ucinili svježim i zanimljivim.


Podijeli: Facebook Twiter