Fuži, njoki, makaruni, pljukanci, frkatići…

Festival pašte postaje sve popularniji
Festival pašte postaje sve popularniji

Zad žminjskog kaštela proteklog je vikenda održan treći Istarski festival pašte, a zajedničkim ubacivanjem tjestenine u lonac s kipućom vodom otvorili su ga Viviana Benussi, zamjenica istarskog župana, Nada Prodan Mraković i Milan Antolović, pročelnici županijskih odjela za turizam i poljoprivredu, te Marko Križman, načelnik općine Žminj. Učinili su to pod budnim okom chefova Pina Kuhara i Ljudevita Saba, čije su ekipe, kasnije, tijekom večeri pripremale ukusna jela od raznih vrsta pašte. Festival organiziraju Općina i Turistička zajednica Žminja.

Chefovi Pino Kuhar i Ljudevit Sabo

Prije službenog otvorenje u velikoj kuhinji na pozornici Zad kaštela počela su se pripremati šuga, umaci koje su kasnije kuhari sljubljivali s fužima, njokima, makarunima, pljukancima, frkatićima i drugim vrstama tradicijske istarske tjestenine. Posjetitelji su mogli uživati u fužima i njokima u žgvacetu od boškarina i kokoši koje je pripremao chef Pino Kuhar, makarunima sa škorupon iz kuhinje Agroturizma familije Ferlin. Uz to, pravi su festival za nepce bile pašte s umacima koje su pripremali chef Ljudevit Sabo i Lovačko društvo "Zec" iz Žminja.

- Trudimo se promovirati ovu našu tradiciju, ali i upoznati mlađe naraštaje s postupkom obrade žita, dobivanja brašna, do proizvodnje tijesta, rekao je načelnik Križman. Dožupanica Benussi potvrdila je da ovaj festival postaje sve popularniji i da će ga Županija podupirati i nadalje jer okuplja ne samo proizvođače pašte nego i drugih autohtonih proizvoda. "Upravo zato što je znala valorizirati enogastronomiju i autohtone proizvode, po kojima je prepoznatljiva, Istra se razvila u vodeću turističku destinaciju u Hrvatskoj", zaključila je Benussi. Pročelnica Prodan Mraković smatra da je festival dobar spoj poljoprivrede i turizma, a Antolović ističe da je pred Županijom važan zadatak.

Udruženi proizvođači tjestenine

- Treba pronaći modele udruživanja proizvođača tjestenine, ali i vratiti proizvodnju pšenice u vlastito dvorište, na istarske njive, istaknuo je Antolović, podsjetivši da je Istra 1989. godine imala 12 tisuća hektara pod pšenicom, a ove godine samo 1.500 hektara. "To je naša realnost. Proizvod koji se zove pašta dela se od uvozne šenice", istaknuo je Antolović te dodao da bi, po modelu zahvaljujući kojem je Istra postala najznačajnija vinarska i maslinarska regija u Hrvatskoj, trebalo poticati i proizvodnju pašte u čemu Žminj može biti motor i promotor.

Makinanje po starinski

Posjetitelji su mogli pogledati pokazno makinanje po starinski. Na livadi spod Kaštela Jože Tomišić postavio je izložbu strojeva, danas pravih muzejskih primjeraka, koji su se nekad koristili za žetvu i obradu žita. Tomišić je s prijateljima i demonstrirao kako se nekada vršilo žito. Na radionicama se podučavalo kako umijesiti domaću paštu. Radionicu za djecu vodile su odgajateljice Marica i Jadranka iz vrtića Rapčići, a odrasle su podučavale Gracijela Damijanić i Zdenka Jakus te Alenka Fak iz Pićna, majstorica za krafe. Nastupili su Učenički KUD "Mladice" iz Osnovne škole Vladimira Gortana, Cool Jazz Quartet i ženski bend The Blondes. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter