Futurističke vile u Juršićima imat će po 260 kvadrata, vanjski bazen i saunu na krovu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U općini Svetvinčenat, točnije u mjestu Juršići realizirat će se projekt Terra Nostra - naselje od pet vila suvremene arhitekture koje neće nalikovati objektima tradicionalne gradnji u Istri, već će biti posve drugačijeg stilskog izričaja, u duhu arhitekture današnjeg vremena. Projekt Terra Nostra izradio je arhitektonski biro NFO za investitora društvo SDMS d.o.o. Kako doznajemo od projektanata, svaka će vila biti veličine 260 kvadrata s bazenom i uređenim dvorištima. Projektirana su dva tipa vila - Vila "L" i vila "Z".

- Vila "Z" ima pročelje od betona u kombinaciji s drvetom i vanjskim oblogama terase, a u planu su dva objekta ovog tipa. Vila "L" kombinira dva tipa materijala. U jednoj varijanti to je istegnuti lim u kombinaciji s vidljivim betonom, u drugoj istegnuti lim s oblogom od kamena. Vila "L" će biti tri, kaže arhitektica Kata Marunica koja je s kolegom Nenadom Ravnićem osnivačica biroa.

Odmak od tradicije

- Villa "L" izgleda kao sastavljena od dva volumena L oblika, složenih jedan na drugi. Natkrivena terasa nalazi se ispod volumena prvog kata. Između volumena se nalazi i atrij koji služi za prirodno provjetravanje i osvjetljenje dnevnog boravka. Vila "Z" sastoji se od volumena kuće podijeljenog na tri djela - dnevni boravak s blagovanjem i kuhinjom, spavaće sobe i servisni dio kuće s garažom. Savijanjem volumena kuće arhitekti su formirali prilazni dio prema ulici, odnosno zelenu oazu s bazenom u dubini parcele. Dio kuće sa spavaćim sobama odignut je od terena i tako ispod nastaje natkrivena terasa s bazenom te se istovremeno na nju otvara dvoetažni dnevni boravak koji se nalazi u središtu kuće, kaže Marunica.

Ističe da je veliki naglasak stavljen na kreiranje natkrivenog vanjskog prostora, jer je on u kućama koje se pretežno koriste ljeti, predstavlja ekstenziju boravka i najfrekventnije mjesto tijekom cijelog dana.

- Bilo nam je važno stvoriti "debeli hlad". Također smo odlučili i bazen dijelom uvući u taj natkriveni prostor kako bi se stvorio ugodan mikro ambijent za vrućih mjeseci, objašnjava Marunica.

Pored vanjskih bazena, svaka vila ima još jedan manji bazen na krovnoj terasi za mali wellness/saunu kako bi boravak u kući i za hladnijih mjeseci bio ugodan.

- U osnovi, mi ni ne znamo projektirati suprotno od duha vremena u kojem živimo, tako da smo bili zadovoljni projektnim zadatkom koji nije inzistirao ni na kakvom lažnom tradicionalizmu, što je često slučaj ne samo kod investitorskih upita, nego i kod prostornih planova koji često smjernicama za oblikovanje ograničavaju gradnju u duhu današnjeg vremena. Na sreću, u Općini Svetvinčenat, u sklopu koje su Juršići, ostvarena je jako dobra suradnja, rekao je Ravnić. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter