Futsal Euro: Hrvatska zaustavljena u 1 finalu

Ublažio poraz - Franco Jelovčić (Uefa.com)
Ublažio poraz - Franco Jelovčić (Uefa.com)

Hrvatska futsal reprezentacija porazom u četvrtfinalu zaključila je svoj nastup na Europskoj smotri u Belgiji. U borbi za ulazak u polufinale, reprizi borbe za broncu s prošlog EP-a prije dvije godine u Zagrebu kad je Italija slavila 3:1, ponovno su se "azzurri" pokazali prevelikim zalogajem za igrače izbornika Mate Stankovića.

Uostalom, bio je ovo "mini kockastima" ukupno 14. poraz u 15 susreta s Talijanima, uz tek jedan remi (3:3) u prijateljskom susretu 2001. godine.

Znalo se uoči susreta da su Talijani favoriti, ali hrvatski su se nogometaši nadali da bi mogli ponoviti ono što je na ovom natjecanju već uspjelo Slovencima, svladati momčad izbornika Roberta Menichellija u čijim redovima igra čak osam Brazilaca s talijanskim državljanstvom. Nažalost, nisu uspjeli, našli su se na uzbrdici već na startu.

Igrala se tek 46. sekunda kad je Romano svladao Jukića. Nakon kornera s desne strane Jukić je obranio dva teška udarca, ali lopta se ponovno odbila do Romana, koji u trećem pokušaju nije ostavio Jukiću šansu - 0:1.

Isti je igrač mogao dvije minute kasnije ponovno svladati Jukića nakon što je izbio sam pred njega. No, promašio je gol pored hrvatskih igrača koji se još nisu oporavili od startnog šoka. Trebale su Marinoviću i suigračima pune četiri minute da konačno presele igru pred suparnički gol, a prvi opasniji udarac uputio je Novak u 6. minuti.

Minutu kasnije Jelovčić je izjednačio. Sjajnim solo prodorom po desnoj strani riješio se dvojice igrača, potom prevario i golmana te svojim trećim golom poravnao na 1:1. Fortino je u 10. minuti udarcem kroz noge Jukića ponovno doveo Italiju u vodstvo i s tih se 1:2 otišlo na odmor, iako su Talijani odličnim kretanjem u napadu stvorili još nekoliko dobrih prilika, što se ogledalo u 25:12 udarcima na gol.

Talijani su i početkom nastavka diktirali tempo i češće pucali na gol, ali je Jukić sjajno obranio niz teških udaraca, pri čemu i dva zicera Honoriju. S tribina se orilo "U boj, u boj", ali na terenu su hrvatski igrači teško dolazili na suparničku polovicu.

Fortino je u 34. minuti pogodio gredu, a potom je Stanković na teren umjesto golmana Jukića uveo Capara, koji je postigao izjednačujuće golove protiv Španjolske i Češke. Ovoga puta nije upalilo, tri sekunde prije kraja Novak je pogodio vratnicu i Italija će u četvrtak igrati u polufinalu protiv Portugala.

Četvrtfinale Europskog prvenstva u futsalu: Hrvatska - Italija 1:2 (1:2). Sportpaleis. Suci: Lumbreras (Španjolska) i Sorescu (Rumunjska). Strijelci: 0:1 Romano (1'), 1:1 Jelovčić (7'), 1:2 Fortino (10').

HRVATSKA: Jukić, Novak, Jelovčić, Marinović, Suton, Stojkić, Capar, Grcić, Grbeša, Protega, Matošević, Duvančić, Pavić, Babić.

ITALIJA: Mammarella, Lima, Romano, Merlim, Saad, Miarelli, Ercolessi, Leggiero, Giasson, Murilo, Honorio, De Luca, Vampeta, Fortino. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter