FUŠ pun pogodak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završio je prvi ciklus programa "Abeceda filma" u organizaciji Pula Film Festivala, koji se održavao u kinu Valli kao dio projekta "Film u školi", popularno zvanog FUŠ. Prvi ciklus, pod strucnim vodstvom Marka Rojnica, ove se godine bavio temom filmskih izražajnih sredstava te ga je uspješno odslušalo 40 polaznika, kojima su urucene diplome i dodijeljene majice "Za u kino Valli", kao i besplatna projekcija filma po želji.

Pula Film Festival, kao ustanova koja promice filmsku umjetnost, projekt "Film u školi" pokrenula je 2009. godine, ne bi li višegodišnjim djelovanjem i edukacijskim ciklusima pomogla školama u osposobljavanju ucenika i mladih za razvijanje kulture gledanja i promišljanja filmova.

Uz organizaciju redovnih školskih projekcija uz strucne predavace, pripremljene materijale i analizu gledanih filmova, FUŠ nastoji potaknuti razumijevanje osobitosti filmskog jezika i izricaja s ciljem edukacije ucenika, ali i ucitelja te profesora, jer su educirani nastavnici u osnovnim i srednjim školama glavni cimbenik u prijenosu znanja i kulture na ucenike. Program se osmišljava u suradnji s uciteljima, profesorima te filmskim strucnjacima.

Sljedece projekcije u sklopu FUŠ-a održat ce se u povodu Medunarodnog dana planeta Zemlje, 22. travnja. Prikazivat ce se animirani filmovi za niže uzraste, poput "Sammy na putu oko svijeta" i "Zemlja smeca" za više razrede osnovne i srednje škole, te drugi naslovi.

U 2009. godini na održanim projekcijama, uz uvod i raspravu poslije filma te uz pripremljene materijale, u FUŠ-u je sudjelovalo cak 3.996 ucenika osnovnih i srednjih škola, dok je lani 6.898 ucenika odgledalo osam filmova na 52 projekcije.

Od sijecnja ove godine projekcije u sklopu FUŠ-a vec je odgledalo 2.246 ucenika. Zadnji u nizu prikazanih filmova je višestruko nagradivani "Kraljev govor". Inace, ovogodišnji, netom završeni ciklus bavio se filmskim izražajnim sredstvima te se sastojao od 12 predavanja koja su se održavala dva puta mjesecno.

Sljedeci ciklus Abecede filma pocinje ujesen i obradivat ce povijest filma. Svi zainteresirani za ukljucivanje u drugi ciklus mogu se informirati o programima i dostupnim materijalima na www.kinovalli.net.


Podijeli: Facebook Twiter