Funtanjani pomažu susjedima sagraditi izgorjelu kuću

Sve što je ostalo od obiteljske kuće
Sve što je ostalo od obiteljske kuće

Obitelj Zović iz Funtane za dva je sata u požaru izgubila ono što su gradili tijekom 36 godina braka. Požar se razbuktao iz kotlovnice i uništio cijelu kuću. Sreća u nesreći nitko nije stradao, ali su se Milan, Milena i dva sina odjednom našli na cesti, bez krova nad glavom. Uskočila im je u pomoć župa i privremeno su smješteni u stanu župnog dvora.

Na dan požara 9. ožujka oko 14 sati poslijepodne uz vatrogasce pristigli su i mještani koji su pokušavali spasiti ono što se spasit nije moglo. Snimili smo Milana i Milenu pred obiteljskom kućom u starom dijelu Funtane, mjesec dana nakon tragedije.

Nismo sami

Crna, duboka rupa u bjelini okolnih kamenih zdanja, a još crnija rupa u srcima. Milena govori kroz suze:

- Hvala svima koji su nam tog dana i neposredno nakon tragedije pomogli. Nismo ostali sami, osjetili smo toplinu mještana, to nam je velika utjeha, rekla je Milena pred okupljenim novinarima u Funtani.

Načelnik općine Funtana najavio je pokretanje humanitarne akcije kako bi pokušali pomoći obitelji Zović.

- Funtana je odlučila staviti glave skupa i pomoći našim sumještanima u nevolji. Pomoć je krenula odmah, spontano, još za vrijeme samog požara, kad su mještani dali značajan doprinos lokaliziranju i gašenju požara, što je spriječilo da posljedice budu još gore. Nekoliko dana nakon požara, okupilo se nekoliko desetaka mještana te smo zajedničkim snagama očistili požarište. Općina je bila i jest koordinator svih aktivnosti, ali valja naglasiti da su se odmah maksimalno uključili brojni drugi akteri društvenog života Funtane -  župa, udruge, privrednici, naše komunalno poduzeće te brojne obitelji i pojedinci. Pokazali smo veliko zajedništvo i solidarnosti, što me kao čelnika Općine ali prvenstveno Funtanjana iznimno raduje," rekao je Mladen Grgeta na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali uz Milana i Milenu Zović, županijski pročelnik za graditeljstvo Funtanjan Marin Grgeta, predsjednik općinskog vijeća Marin Tonković i direktor komunalnog poduzeća Đankarlo Milokanović.

Općina nije stala na tome nego je prije nekoliko dana pokrenula humanitarnu akciju i otvoren je žiro račun preko kojega građani mogu uplatiti novčane priloge kako bi pomogli u sanaciji objekta.

- Cilj je skupiti novčana sredstva, ali pomoći se može i kroz donaciju potrebnog materijala ili radom na obnovi kuće," dodao je Marin Tonković.

Otvoren žiro račun

Broj računa za uplatu je HR03 2380 0061 5100 0202 0, otvoren kod Istarske kreditne banke Umag. Humanitarna akcija potrajat će do 31. svibnja no, organizatori neće stati samo na tome.

Obavljena je procjena štete i samo za obnovu statike kuće trebat će najmanje 400 tisuća kuna. U požaru je obitelj Zović izgubila sve, danas Milena i Milan žive s mirovinom od 1.700 i 3.000 kuna. Jedan je sin zaposlen, drugi završava studije informatike i traži posao. Situacija je kritična, moraju smoći snage i započeti sve ispočetka.

-Moramo osmisliti i neke oblike društvenog angažiranja i promocije humanitarne akcije, a 21. svibnja održat će se tradicionalna funtanjanska Fešta od sipa. Razmislit ćemo kako da u tu feštu uključimo i obitelj Zović. Pozivam sve građane i pravne osobe da se uključe u akciju, Milan i Milena ne smiju ostati sami , rekao je načelnik. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter