Funtana: Vrtić na čekanju jer susjedu smetaju djeca

Parcela za dječji vrtić, lijevo kuća u kojoj živi Christian Peter Gratza (V. HABEREITER)
Parcela za dječji vrtić, lijevo kuća u kojoj živi Christian Peter Gratza (V. HABEREITER)

Početak gradnje zgrade dječjeg vrtića i jaslica u Funtani, najavljivan za kraj ove godine, kasnit će oko dva mjeseca jer je jedan od vlasnika zgrade na susjednoj parceli uložio žalbu na građevinsku dozvolu, javio je načelnik Općine Tomislav Čoga u pismu novinarima. Žalitelju, po Čoginim riječima, smeta blizina vrtića.

Načelnik je početkom ovoga mjeseca na konferenciji za novinare predstavio projekt gradnje zgrade dječjeg vrtića, u kojem će moći biti smješteno 60-ak djece i u kojem će po novim pedagoškim standardima djelovati jedna jaslička i dvije skupine vrtićke djece. Ustanova će biti područni odjel vrsarskog dječjeg vrtića Tići, koji trenutno pohađa 35 djece s područja Funtane.

Budući vrtić nalazit će se na parceli u Ribarskoj ulici, preko puta tržnice, na mjestu sadašnjeg dječjeg igrališta, gdje je prostornim planom zemljište predviđeno za ovu namjenu. S obzirom da je parcela bila u suvlasništvu, država je prepustila jedan njen dio Općini. Na toj je presici načelnik novinare izvijestio da je projekt dobio nepravomoćnu građevinsku dozvolu te potvrdu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta, čime je okončana procedura koja je trajala gotovo tri godine.

Međutim, kako nam je sada rekao, jedan od stanara kuće koja se nalazi u blizini budućeg vrtića, Christian Peter Gratza iz Njemačke, uložio je žalbu na rješenje o građevinskoj dozvoli, jer mu, prenosi nam načelnik, smeta što će se taj objekt nalaziti u blizini njegove zgrade.

- S gospodinom Gratzom razgovarali smo u nekoliko navrata, na trenutke je i pristajao, ali na kraju se ipak žalio. Građevinska dozvola za izgradnju vrtića u Funtani trebala je postati pravomoćna 19. listopada, a sada je "zamrznuta". Općina je organizirala dvije javne rasprave, gospodin Gratza nije uložio nikakav prigovor, čekao je da dobijemo dozvolu i tek se onda žalio. Općina je dobrano i njemu ulazila ususret dok je gradio svoju kuću. Sada njegovu žalbu rješava Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Nadamo se da će biti riješena uskoro i u našu korist, veli Čoga. Dodaje da su vrsarske jaslice i vrtić prenapučeni pa bi primjena novog Pravilnika o smještaju u dječjim vrtićima, koji stupa na snagu iduće godine, mogla poslati kući funtanjansku djecu.

O razlozima je li i zašto je uložio žalbu na građevinsku dozvolu vrtića pokušali smo doznati i od Gratze, ali nije nam odgovarao na pozive. Po neslužbenim informacijama, gospodin se najvjerojatnije nalazi u Njemačkoj, gdje trajno živi. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter