Funtana: Porasli prihodi od boravišne pristojbe

Uspješna općina Funtana (M. MIJOŠEK)
Uspješna općina Funtana (M. MIJOŠEK)

Ove će godine Funtana ostvariti sedampostotni porast prihoda od boravišne pristojbe, što znači dodatnih sto tisuća kuna u korist proračuna. Turizam napreduje, načelnik općine Mladen Grgeta raspolaže s općim podacima, no, zanimljivo, oporbeni vijećnik Eugen Fabris tvrdi da je privatni smještaj podbacio, da su rezultati ostvareni u lipnju i srpnju katastrofalni. U svakom slučaju, cijela problematika turističkog poslovanja bit će predmet rasprave na razini lokalne turističke zajednice.

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća došlo je do osjetnih izmjena i dopuna godišnjeg proračuna. Primjera radi, iz stavke prihoda skinuta su sredstva u visini od 300.000 kuna koja su bila predviđena za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih zgrada, jer će stanovnici Funtane ta bespovratna sredstva moći dobiti direktno iz programa hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dodatnih 568.000 kuna skinuto je iz predviđene mase sredstava (1.568.000 kuna), koja dolaze iz posebnog Fonda Ministarstva turizma u cilju uređenja funtanjanskih plaža. Za smanjenje u stavci prihoda odlučeno je zbog toga što se godina primiče kraju, no ta će se sredstva opet naći na listi prihoda proračuna za iduću godinu (Fond Ministarstva dodjeljuje maksimalno dva milijuna kuna dotacija).

Vijeće je usvojio i prijedlog povećanja vrijednosti boda za obračun komunalne naknade, i to sa sadašnjih 0,21 na 0,27 lipa. "Radi se o osjetnom povećanju, za stan od oko 140 kvadratnih metara plaćat će se osam kuna više", objasnio je načelnik.

Među vijećničkim pitanjima našao se i problem porasta populacije štakora, i to u pojedinim predjelima mjesta. Načelnik Grgetae najavio je da će postupak deratizacije početi idućeg tjedna. (E. VELAN).


Podijeli: Facebook Twiter