Funtana: Početak izgradnje vrtića nakon Tri kralja

Funtana (M. MIJOŠEK/arhiva)
Funtana (M. MIJOŠEK/arhiva)

Vijećnici Općine Funtana donijeli su krajem prošlog tjedna proračun za 2014. godinu, "težak" 20,48 milijuna kuna, s dva glasa protiv, onima članova Nezavisne liste nositelja Eugena Fabrisa, i jednim suzdržanim (HDZ).

- Proračun je stabilan, realan, razvojni i socijalan. Na razini je ovogodišnjeg, ako uzmemo u obzir da je kreditno zaduženje od pet milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića prebačeno u 2014., budući da će izgradnja započeti nakon Sveta tri kralja, rekao je načelnik Mladen Grgeta.

Nezadovoljstvo načinom planiranja budžeta izrazio je Eugen Fabris, koji smatra da bi rezovima koji nikoga neće oštetiti mogli uštedjeti 555 tisuća kuna. Ukazao je na moguće uštede na izdavanjima za udruge i sportske klubove, aktiviranje poslovne zone, uređenje tržnice i područja Perili.

Taj bi novac trebalo usmjeriti u komunalnu izgradnju i uređenje mjesta, počevši od lučice, rekao je Fabris i dodao da je Funtana najneuređenije mjesto uz more. Sve te prijedloge, međutim, nije konkretizirao kroz amandmane. "Oni ne bi bili shvaćeni ni prihvaćeni. Većina će ionako izglasati svoje", objasnio je.

Načelnik je odgovorio da je možda moguće smanjiti troškove udruga i klubova, ali su svi aktivni i okupljaju sve više članova te situaciju treba analizirati. U uređenje Perila sredstva koja joj zakonski pripadaju ulaže Turistička zajednica, za poslovnu zonu je rezerviran novac za sječu stabala, što će omogućiti njenu izgradnju, a na uređenju tržnice treba ustrajati ne bi li ona profunkcionirala, rekao je Grgeta.

Napomenuo je da čekaju rasplet dugogodišnjeg problema oko naplate korištenja turističkog zemljišta te da se Funtana uređuje korak po korak, u skladu s mogućnostima.

Proračun uključuje 6,5 milijuna kuna od administrativnih pristojbi i prihoda po posebnim propisima, 3,09 milijuna poreznih prihoda, 1,6 milijuna prihoda od imovine, 410 tisuća od prodaja zemljišta, 238 tisuća pomoći iz inozemstva, od državnih tijela i poduzeća te 8,65 milijuna primitaka od financijske imovine, od čega se pet milijuna odnosi na kredit za vrtić (koji će teretiti budžet za 350 tisuća kuna), a 3,65 milijuna na oročena sredstva.

U planu je projektiranje uređenja općinske zgrade u staroj školi za 125 tisuća, poticanje gospodarstva s 80 tisuća, uključujući prvi put uvedeno sufinanciranje kamata za poduzetnike te priprema programa koji mogu konkurirati za EU-sredstva, s 50 tisuća kuna.

U društvenim djelatnostima ostaju postojeći standardi, uz kapitalni projekt izgradnje dječjeg vrtića od 7,3 milijuna kuna.

Grgeta je napomenuo da će planiranim smanjenjem naknada i plaća za predstavnička i izvršna tijela te plaće u općinskoj upravi uštedjeti 200 tisuća kuna.

Ovogodišnji je proračun od 21 milijun kuna rebalansom smanjen za 5,8 milijuna, a najveće se smanjenje odnosi na prebacivanje kredita za vrtić u ovu godinu. Načelnik je ukazao i na nekoliko novih dogovorenih projekata - projektiranje rekonstrukcije državne ceste kroz naselje i uređenja plaže na šetnici Funtana - Bijela uvala. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter