Funtana među strateškim projektima

Funtana (M. MIJOŠEK)
Funtana (M. MIJOŠEK)

U sklopu akcije "Projekti 100" koju je krajem srpnja predstavio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) nalazi se sto nekretnina koje država planira napokon staviti u funkciju. Naime riječ je o nekretninama koje obuhvaćaju okvirno 20 milijuna kvadratnih metara površine u svim županijama - od neizgrađenog do izgrađenog građevnog zemljišta, a većinom je riječ o bivšim vojnim kompleksima.

Novi hoteli i mali kampovi

Među top sto projekata u Hrvatskoj, DUUDI je već ranije kao posebno interesantnu nekretninu izdvojio Muzil u Puli, a ovih je dana predstavio i novi Plan upravljanja državnom imovinom za 2015. godinu. U tom se Planu pak navodi da se iz Odjela zemljišta za "Projekt 100" predloži devet projekata među kojima se našla i Općina Funtana.

U planu nema detalja što će se konkretno na području Funatana realizirati, pa smo za dodatno pojašnjenje pitali načelnika Mladena Grgetu. On potvrđuje da je Općina upoznata s novim Planom upravljanja u kojem je i zemljište na području Funtane uvršteno u strateške projekte od državne važnosti.

- Naime, radi se o zemljištu u državnom vlasništvu na području Zelene lagune. Zemljište je u urbanističkom planu namijenjeno za razvoj zone sporta i rekreacije. Inače, plan predviđa, na tom području, uz već postojeće kampove i hotele, izgradnju novih hotela i manjih kampova uz prateće sadržaje. Za navedeno zemljište interes su iskazali vlasnici nekretnine na kojem se ubrzo planira izgradnja novog hotela te im je želja na tom zemljištu izgraditi prateće sadržaje sportsko rekreacijske namjene.

Općini je svakako interes da se planirana investicija što prije realizira, kazao je Grgeta.

Budući da inicijativa za realizaciju projekata podrazumijeva i utvrđivanje kriterija za investitore, DUUDI će u suradnji s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave formirati stručne radne timove koji će utvrditi i razraditi kriterije za realizaciju investicija poput odabira sektora u koji će se ulagati, visine ulaganja, utjecaja realizacije investicije na lokalnu zajednicu, broj zaposlenih i rokova za realizaciju.

Većinu čine stare vojarne

Na listi top projekata nalazi se ukupno deset lokacija na području Istarske županije koje država kroz "Projekt 100" napokon planira staviti u funkciju. Uglavnom su to bivše vojarne i kompleksi koji su nakon odlaska vojske opljačkane i "oljuštene" do temelja, pa su s vremenom postale mrtvi kapital. Velik dio opustošili su sami građani koji su iz njih iznosili sve što se moglo iznijeti.

Tako se na popisu DUUDI-ja kao najveća površina u Istri ističe neizgrađeno državno građevinsko zemljište na području Bala (2.000.000 četvornih metara). Tu je i bivša vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište na području Marlere ( 1.063.280 kvadrata) kao i 635 kvadrata na kojima se nalazi bivša vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište na području Galižane.

Uz te lokacije, na listi su i kompleks Valsaline u Puli, Muzil, Hidrobaza, bivša vojna nekretnina Promontore u Puli te utvrda Turtijan (Pula) s neizgrađenim građevinsko zemljištem. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter