Funtana će dobiti eko vrtić

Mjesto budućeg funtanjanskog vrtića
Mjesto budućeg funtanjanskog vrtića

Do kraja godine počet će gradnja dječjeg vrtića u Funtani, u koji će mališani krenuti već iduće pedagoške godine, najavili su načelnik Tomislav Čoga, donačelnica Elena Morellato Djapjaš i općinski vijećnik Marinko Žužić. Ovim će projektom Funtana nakon gotovo desetljeća pauze ponovno dobiti predškolsku ustanovu, koja će kao i nekada, djelovati kao područni odjel vrsarskog Tići.

Novi vrtić imat će kapacitete za 60-ak djece, a u njemu će, prema novim pedagoškim standardima koji stupaju na snagu iduće godine, djelovati jedna mješovita jaslička grupa za djecu do tri godine te dvije mješovite vrtićke grupe za djecu do sedam godina. Čoga je dodao da će u vrtiću biti osam redovitih djelatnika, od čega se neki, kao i stručno osoblje rasporediti prema planu matičnog vrtića, a najavljena je i mogućnost novog zapošljavanja. Vrsarski vrtić trenutno pohađa 35-oro djece s područja Funtane.

Budući vrtić nalazit će se na parceli u Ribarskoj ulici, preko puta tržnice, na mjestu sadašnjeg dječjeg igrališta, gdje je prostornim planom zemljište predviđeno za ovu namjenu. S obzirom da je parcela bila u suvlasništvu, država je prepustila njen dio općini, čime su stvoreni uvjeti za gradnju. Površina parcele iznosi 2.400, a površina planiranog objekta oko 700 kvadrata.

- Zgrada će biti izgrađena po principima organske arhitekture, u skladu s okolišem i po principima obnovljivih izvora energije. Riječ je o tzv. niskoenergetskoj kući koja po projektiranju traži nešto skuplju izvedbu, ali koja će jednoga dana tražiti manje novaca za održavanje, rekao je Tomislav Kovačić, arhitekt koji je osmislio projekt zgrade.

Načelnik je rekao da je projekt dobio nepravomoćnu građevinsku dozvolu te potvrdu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta. Općina je u proračunu predvidjela 4,5 milijuna kuna, jedan dio financirat će kreditima, ali o točnim iznosima Čoga još ne želi govoriti. Natječaj će biti raspisan najkasnije do kraja mjeseca. Kako je zaključio načelnik, izgradnja vrtića najvažniji je projekt u Funtani od osnivanja općine. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter