Funkcionalna hrana je svjetski trend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski trend upucuje na sve više prehrambenih proizvoda obogacenih dodacima, u cemu nema iznimke i na hrvatskom tržištu, istaknuto je na 5. strucnom skupu "Funkcionalna hrana u Hrvatskoj" održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Funkcionalna hrana je ona koja sadrži bioaktivne sastojke za koje je znanstveno utvrdeno da imaju povoljno djelovanje na zdravlje ljudi.

Razvojni potencijali funkcionalne hrane u Hrvatskoj su veliki, a bit ce još veci ulaskom u EU. Funkcionalna hrana predstavlja proizvode s vecom dodanom vrijednosti u odnosu na tradicionalne.

U Hrvatskoj ne postoje zakonski propisi kojima je pojam funkcionalne hrane definiran, a niti u propisima Europske unije nije definiran navedeni pojam.

Japan je prva zemlja koja je definirala funkcionalnu hranu zakonskim propisima kao hranu koja dokazano djeluje povoljno na zdravlje ljudi i dobiva oznaku FOSHU (Foods for Specified Health Use).

Ipak, EU ima niz propisa kojima se ureduje podrucje funkcionalne hrane, a zasigurno je sve vecem zanimanju za funkcionalnu prehranu pridonio i nutricionizam kao znanstvena disciplina 21. stoljeca, pri cemu se sve više financijskih sredstava ulaže u razvoj i proizvodnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter