Funkcionalan ured je pola zdravlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velik broj zaposlenih ljudi vecinu dana provodi u uredima. Racunajuci ukupno vrijeme provedeno u takvim prostorima, lako cemo zakljuciti da manje vremena, u okviru aktivnog dana, boravimo u vlastitom domu nego na radnom mjestu. Ova cinjenica navodi na ozbiljno promišljanje o tome da ured u kome radimo treba biti pravilno i funkcionalno organiziran te omoguciti zdrave radne procese, koji ce osigurati nesmetane funkcije tijela i psihe.

Osiguravanje "zdravog ureda" tj. mjesta za rad, krece vec od samog projektiranja objekta u kome se uredi nalaze. Potrebno je osigurati dovoljne kolicine dnevnog svjetla i broj osuncanih sati kroz pravilnu orijentaciju prostora te položajem prozora i vrata omoguciti prirodno provjetravanje bez pojave propuha.



Uz mogucnost prirodnog provjetravanja, poželjno je postaviti i klimatizacijske uredaje, koji ce regulirati vlažnost i temperaturu zraka u prostoriji. No, položaj radnog mjesta treba biti dovoljno udaljen i nikako direktno izložen pozicijama ispuhavanja zraka, toplog zimi ili hladnog ljeti.

Ukoliko se u blizini ureda nalazi izvor buke, neophodna je dodatna zvucna izolacija zidova da bi se izbjegli problemi koje uzrokuje duža izloženost prekomjernoj buci. Ako su uredi organizirani po katovima, dobra zvucna izolacija podova kao i mekša podna obloga, sprijecit ce prenošenje buke uzrokovano udarima obuce o pod i omoguciti bolju koncentraciju tijekom radnog procesa.

Odabir podnih i zidnih obloga u prostoru utjecat ce na njegovu kvalitetu. Sve obloge koje skupljaju prašinu i teže se održavaju, nezdrave su za dišne organe i kao takve nepreporucljive za radne prostore. Antistatik površine kao i tepisi s takvom vrstom vlakana, jednostavni su za održavanje i uklanjanje cestica prašine. Hladni podovi, poput kamenih ili keramickih plocica nikako nisu preporucljivi za uredske prostore ili radna mjesta na kojima se duže stoji, cak ni u kombinaciji s ugradenim podnim grijanjem.



Prostorna dispozicija elemenata namještaja, poput radnih stolova i popratnih uredskih ormara i polica, mora biti pravilna da bi osigurala nesmetan i zdrav radni proces. Ravnomjerna osvijetljenost radne plohe - s lijeve ili prednje strane, onemogucit ce stvaranje sjene vlastitim tijelom i dodatno naprezanje ociju. S istim ciljem je potrebno osigurati efikasnu zaštitu od sunca, koja može biti vanjska ili unutarnja.

Najnoviji trendovi u uredenju poslovnih prostora usmjereni su izrazito k jednoj smjernici, a to je fleksibilnost. Promišljen dizajn, koji rezultira izrazitom funkcionalnošcu i prakticnošcu, imperativ je dizajnerima, koji projektiraju uredski namještaj za tržište.

Bazicni elementi, koji uz razlicite demontažne dodatke postaju kompleksni i svojom strukturom i sadržajem omogucavaju obavljanje razlicitih zadataka, izazov su za projektante, a idealno rješenje za poslodavce, koji na ovakav nacin jednostavno povecavaju ili smanjuju broj radnih mjesta, reguliraju potrebnu velicinu radne površine i prostor za pohranjivanje dokumentacije te pretvaraju prostor prilagoden individualnom radu u prostor za grupni rad.

Upravo ta mogucnost prilagodbe i stvaranja mikro radne sredine po mjeri svakog pojedinca, vrlo je bitna za organiziranje "zdravog ureda".



Ergonomski namještaj omogucit ce pravilno držanje tijela tijekom cijelog radnog dana. Jednu od najvažnijih funkcija ima ergonomski dobro projektiran radni stolac, koji ce se svojim oblikom i mogucnostima prilagoditi svakom pojedincu i njegovim tjelesnim potrebama. Poželjne karakteristike takvog stolca su podesivo sjedalo po visini i dubini, podesiv nagib i anatomski oblikovan naslon za leda i ruke te prozracna tkanina ili neki drugi materijal ugodan za dodir i sjedenje.

"Zdrav ured" ce to postati u pravom smislu rijeci primjenom ekoloških materijala i proizvoda. To se prije svega odnosi na odabir prirodnih materijala za izradu namještaja, vrata i prozora te primjenu boja i lakova na prirodnoj bazi. Ukupan ugodaj upotpunit ce dekoracija prostora sobnim biljem razlicitih velicina i vrsta. Unošenjem biljaka u prostor, unosite dio prirode u radni ambijent te ga cinite ugodnijim za boravak i rad.

Dodatnu komponentu ugode i zdrave radne atmosfere unijet ce boje u interijeru kao i primjena odredenih aromaticnih ulja, koja ce svojim mirisom utjecati na opce raspoloženje. Ostali detalji, poput dragih predmeta ili obiteljskih slika na radnim stolovima, stvorit ce mentalno zadovoljstvo svakom pojedincu, jer ce biti u ugodnom i zdravom radnom okruženju, prilagodenom vlastitim potrebama i željama. (Monika Galovic, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter