Funkcionalan namještaj minimalnih dimenzija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadovoljiti sve funkcionalne potrebe i pri tome imati ugodan i prostoran dom, želja je svakog pojedinca bez obzira na kvadraturu doma u kome živi. Cak i vrlo mali stambeni prostori uspješnim trikovima mogu izgledati veliki i prozracni. Cinjenica je da se svako osjeca puno ugodnije u prostoru s optimalnom kolicinom namještaja, slobodnog prostora i dnevne svjetlosti nego u onom opterecenom prevelikim brojem elemenata namještaja i bez nužnog slobodnog tj. komunikacijskog prostora.

Kako biste uspješno smjestili sve potrebno u svoj, najcešce nedovoljno velik stambeni prostor, potrebno je voditi racuna o minimalno potrebnim dimenzijama prostora tj. zona u koje smještate odredene funkcionalne grupe - sjedenje, blagovanje, rad, spavanje, itd. Ukoliko su dimenzije kojima raspolažete manje od onih koje cemo navesti, potrudite se odabrati namještaj manjih dimenzija, pa tako umjesto udobnih stolica s rukonaslonima u blagovaonici, odaberite one bez njih, umjesto kutne garniture smjestite trosjed s foteljom, odaberite stol na razvlacenje, koji ce samo u odredenim trenucima zauzimati prostor u svojoj punoj dužini, itd.



Minimalne potrebne dimenzije za funkcionalan i lako pristupacan smještaj grupi za sjedenje u dnevnom boravku iznosi 240x290cm. U ovaj prostor cete jednostavno smjestiti kutnu garnituru ili trosjed s dvije fotelje. (Prostor može biti još manji ukoliko smještate samo trosjed). U blizini je poželjno imati taburee, koji ce prošitiri grupu za sjedenje, a svojom dimenzijom i oblikom nece dodatno opteretiti prostor.

Prilikom uredenja blagovaonice, vodite osobito racuna o velicini prostora, jer pristup stolu i stolicama treba biti vrlo jednostavan, a to cete omoguciti jedino uz optimalnu velicinu blagovaonice, pravilnu postavu stola u prostoru kao i pravilan odabir dimenzija stola i stolica. Ukoliko se odlucite za okrugli stol sa šest stolica, osigurajte kvadratican prostor dimenzija 320x320cm kako biste omogucili pristup, lako posluživanje i ophodnju oko stola.



Ukoliko raspolažete manjim dimenzijama, odlucite se za pravokutni stol koji kracom stranicom možete postaviti paralelno uz slobodan zid. U tom slucaju ce vam biti potrebno minimalno 300x240cm ukoliko želite osigurati pristup svakom sjedecem mjestu, odnosno 130x170cm ukoliko je stol prislonjen uz zid, a cijela grupa smještena u zatvorenu zonu bez mogucnosti ophodnje. Prakticno rješenje za male prostore je primjena klupe koja je sada trendovski element, pa se u razlicitim izvedbama koristi i u vrlo prostranim blagovaonicama.

Minimalne potrebne dimenzije za spavacu sobu u koju cete smjestiti ormar dubine 60cm, nocne ormarice i krevet širine 160cm je 320x300cm. U tom slucaju cete osigurati 50cm za pristup krevetu sa svake strane, a vrata ormara je poželjno izvesti kao klizna, (kako ne bi dodatno zauzimala prostor prilikom otvaranja).



Minimalna dimenzija sobe za smještaj jednog djeteta ovisi o kubaturi zraka. Za jedno dijete je potrebno osigurati minimalno 8m3 zraka, pa cete površinu sobe dobiti ovisno o visini prostora. Ukoliko je visina cca 250cm, za jedno dijete je potrebno 6m2, a za dvoje djece 12m2. No, ne preporucuje se dijete smještati u sobu manju od 8m2 zbog psiholoških razloga. Prostor možete dobro iskoristiti niveliranim namještajem, koji u parteru ima zone za rad, igru i druženje, a u gornjoj zoni spavanje.

Minimalna širina prostora u koji se smješta linijska kuhinja treba biti 140 cm, (60 cm za elemente, a 80 cm za komunikacijski prostor) dok je za U ili II kuhinju potrebna širina od 220 cm. Dužina kuhinje je proizvoljna, ovisno o broju elemenata koje želite smjestiti. Ovakve širine kuhinje ce osigurati optimalno odvijanje radnih procesa.

Pridržavajte se minimalnih potrebnih dimenzija za pravilno funkcioniranje odredene grupe stambenog prostora, odaberite namještaj prikladnih dimenzija, koristite trikove za povecanje prostora i uživajte u funkcionalnom i prozracnom domu. (Monika Galovic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter