Fuma Bilić iz Vodnjana slavi stotu

Fuma Bilić živi sama, potpuno je samostalna, ne nosi naočale i hoda bez štapa, osim u vrtu (P. LUKEŽ)
Fuma Bilić živi sama, potpuno je samostalna, ne nosi naočale i hoda bez štapa, osim u vrtu (P. LUKEŽ)

"Malo po malo, pasalo he je sto", kaže vitalna Fuma Bilić iz Vodnjana, najstarija stanovnica tog grada, koja će danas proslaviti stoti rođendan. Tom će se prigodom na rođendanskoj fešti okupiti brojna obitelj, te će doći i njeni potomci iz inozemstva jer je nona Fuma imala sedmero djece, od toga ih je šestero živih, a kćeri i sinovi joj osim u Hrvatskoj, žive i u Italiji te Australiji. Ima i 11 unuka te dvadesetoro praunuka. Fuma Bilić živi sama, potpuno je samostalna, ne nosi naočale i hoda bez štapa, osim u vrtu.

- Kopam vrt, to me drži živom. Iman krumpira, česna, kapule, pomidora, kukumara…Kad je slabo vrime, kad ne morem poj u vrtla, se ne čujem dobro, više volim delati u vrtu nego u hiži. U hiži delan ča moram, perem, kuham, tako san naviknuta. Nekad sam delala u kampanji, tako je najbolje, kaže Fuma Bilić. Svaki dan jede u isto vrijeme, ruča u podne i večera najkasnije oko 18 sati, odlazi na spavanje najkasnije u 21, a ustaje u 7 ujutro. "U sedan i kvarat me ne najdu u postelji", kaže.

Lucidna nona Fuma pamti sve važne datume i godine iz svog bogatog života, a kako nam je rekao njen unuk Nikica, ona im je "memory stick" jer se uvijek sjeti i kad joj svaki praunuk ima rođendan.

U svom je radnom vijeku Fuma Bilić radila mnoge poslove. U tvornici u Vodnjanu pet je mjeseci bila čak i noćni čuvar, a radila je i u kuhinji, u vrtiću te u pulskom hotelu Brioni, gdje je dočekala mirovinu u kojoj je više od pola stoljeća. Koliko je država promijenila živeći u Istri, pitamo. "Kad san se rodila je bila Austrija, pa Italija, Jugoslavija i sad Hrvatska", nabraja.

Koji je recept za dugovječnost, pitamo nonu Fumu. "Puno triba delati", kaže. Treba živjeti normalan život, dodaje. Svaki dan za ručkom popije dec vina, a voli popiti i rakiju, pelinkovac i liker, jedino baš ne voli vodu, dodaje u šali. (P. LUKEŽ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter