Fukushima: U podzemlje istječe radioaktivna voda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka koja vodi japansku nuklearnu centralu uništenu u tsunamiju prije dvije godine izvijestila je u utorak da je sve manje sigurna u ispravnost podzemnih rezervoara za radioaktivnu vodu, no da ne postoji drugo mjesto za njezino skladištenje.

Tokyio Electric Power Co (Tepco) je objavio da se pretpostavlja da postoji novo mjesto na kojemu istječe radioaktivna voda na jednome od rezervoara u tvornici Fukushima Daiichi. Ako se sumnje o istjecanju radioaktivne vode potvrde, značit će da se to u ovome trenutku događa u tri od sedam podzemnih rezervoara.

"Ne možemo opovrgnuti činjenicu da smo sve manje sigurni u ispravnost podzemnih rezervoara", rekao je generalni direktor Tepca Masayuki Ono na konferenciji za novinare. "Ne možemo premjestiti svu kontaminiranu vodu u gornje rezervoare, ukoliko odlučimo ne koristiti one podzemne. Ondje nema dovoljno kapaciteta", kazao je Ono.

Iz Tepca su rekli da je tijekom vikenda iz rezervoara broj 2 i broj 3 iscurilo oko 120.000 litara kontaminirane vode, a rashladni sustav tvornice dvaput se pokvario u posljednjih nekoliko tjedana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter