Fukushima: Reaktori ce se hladiti još 9 mjeseci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka TEPCO, operator havarirane nuklearne elektrane u Fukushimi, objavila je u nedjelju da ulaže velike napore u pokušaj da u sljedeca tri mjeseca razinu radijacije dovede na najniži stupanj, a ocekuje i da ce otkloniti probleme u postrojenju i za šest do devet mjeseci uspjeti potpuno ohladiti reaktore, izvijestili su iz uprave.

Istaknuli su da u tri do šest mjeseci namjeravaju u velikoj mjeri ograniciti razinu curenja radioaktivne tvari, a nakon toga planiraju prekriti reaktore, oštecene u potresu i tsunamiju 11. ožujka, prenio je France presse.

Uprava i radnici najvece nuklearne elektrane u Aziji ulažu velike napore da se što ucinkovitije rashlade reaktori i potrošeno gorivo u bazenima, da se dekontaminira voda zagadena radijacijom, da se smanji ispuštanje radijacije u atmosferu i tlo te da se smanji razina radijacije na cijelome podrucju, izvijestio je Reuters.

Predsjednik uprave TEPCO-a Tsunehisa Katsumata izjavio je da vjeruje da bi za najviše devet mjeseci pogon trebao postati siguran te doveden u stabilno stanje, a potpredsjednik TEPCO-a kazao je da ce se tvrtka, uz pokrivanje reaktora, zajedno s vlastima angažirati i na dekontaminaciji podrucja ugroženih radijacijom.

Katsumata je je rekao da korporacija vrši pripreme da bi se mogla nositi s mogucim novim velikim tsunamijem. Podrucje je pogodila serija jakih potresa nakon katastrofalnog potresa jacine 9 koji je pokrenuo razorni tsunami. Medutim, dodao je Katsumata, još se ne zna koliko ce na kraju iznositi troškovi stabiliziranja nuklearnog postrojenja.


Podijeli: Facebook Twiter