Fukushima: Od radnika tražio da lažu o ozracenosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kooperant koji je radio na oštecenoj nuklearnoj centrali u Fukushimi u Japanu navodno je nagovarao radnike da varaju u vezi s razinom zracenja kojem su bili izloženi, najvjerojatnije da ne bi izgubio posao, pišu u subotu japanski mediji.

Kako navodi dnevni list Asahi Shimbun i drugi japanski mediji, direktor gradevinske tvrtke Build Up zatražio je u prosincu od desetak radnika da dozimetre koje su nosili radi mjerenja ukupne radioaktivnosti kojoj su bili izloženi stave u olovno kucište dok borave u najozracenijim dijelovima oštecene centrale jer bi inace brzo dostigli dopuštenu godišnju granicu od 50 milisiverta.

Tako je htio postici da prijavljene vrijednosti budu niže od stvarnih da bi tvrtka mogla nastaviti posao u centrali, izvješcuju glasila. Radnici su u centrali radili cetiri mjeseca, od prosinca 2011. do ožujka 2012., dodaje agencija Kyodo News.

Novinska agencija Jiji i neki dnevnici pišu da je ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi pocelo istragu u vezi s tim.

Nuklearna centrala Fukushima Daiichi oštecena je u ožujku prošle godine u razornom potresu snage 9 stupnjeva i tsunamiju koji je uslijedio. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter