Fukushima: Izmjereno radioaktivno istjecanje u ocean

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravitelj japanske nuklearne centrale Fukushime objavio je prvu procjenu o istjecanju radioaktivnih tvari u Tihi ocean nakon nesreće 11. ožujka 2011., rekao je u nedjelju glasnogovornik oštećene centrale.

Između 20 i 40 milijarda bekerela isteklo je u vode oceana od svibnja 2011., to jest dva mjeseca nakon nesreće, do srpnja 2013., ocijenio je Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Ovo je prvi put da TEPCO objavljuje procjenu nakon potresa 11. ožujka 2011. praćena golemim tsunamijem u kojemu je teško oštećena centrala u Fukushimi, što je najteža nuklearna nesreća nakon Černobila prije 25 godina.

TEPCO je koncem srpnja priznao da se podzemne vode pune tricija, stroncija, cezija i drugih radioaktivnih tvari ne zadržavaju u tlu kako se mislilo tjednima, nego istječu u ocean.

Zbog načina informiranja javnosti ta je kompanija nerijetko bila na meti kritika. Neugodnosti su gotovo svakodnevne u centrali Fukushimi Daiichi na sjeveroistoku japanskog arhipelaga.

Oko 3.000 stručnjaka i radnika bori se na licu mjesta kako bi pripremili njezino gašenje, ali se neprestano susreću s brojnim kvarovima na mjestima koja su zbog radioaktivnosti nepristupačna. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter