Fukushima: Iscurilo 300 tona radioaktivne vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak 300 tona visoko radioaktivne vode iscurilo je iz jednog od spremnika japanske oštećene nuklearne centrale Fukushima, priopćila je u utorak tvrtka za održavanje nuklearke Tokyo Electric Power (Tepco).

Kako se navodi u priopćenju, curenje radioaktivne vode iz spremnika nije za sada zaustavljeno, otječe u tlo i stvara mala jezerca, no nije se razlila ka Tihom oceanu od kojeg je rezevoar udaljen oko 500 metara.

Na 50 centimetara iznad tla izmjerena radioaktivnost iznosila je oko 100 milisiverta na sat, precizira isti izvor. Kada bi radnik bio izložen toj dozi radijacije u samo sat vremena akumulirao bi maksimalnu količinu radioaktivnosti koja je za japanske radnike dozvoljena u razdoblju od pet godina, objasnio je glasnogovornik Tepca Masayuki Ono na konferenciji za novinare.

U istom se spremniku nalazi uskladišteno oko 670 tona radioaktivne vode, a svaka litra te vode sadrži oko 80 milijuna bekerela stroncija i drugih radioaktivnih elemenata koji oslobađaju beta zrake.

Nuklearna centrala Fukushima pretrpjela je velika oštećenja tijekom potresa i tsunamija 2011. godine, kada su se tri nuklearna reaktora potpuno rastopila jer je prethodno uništen sustav za hlađenje. (Hina)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter