Fukushima: Abe naredio gašenje 2 reaktora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski premijer Shinzo Abe naredio je gašenje dvaju reaktora u nuklearnoj centrali Fukushima koji su "preživjeli" potres i tsunami 2011. godine kada je nuklearka pretpila velika oštećenja te je uslijedila nuklearna katastrofa, najveća nakon Černobila 1986. godine, ponovivši svoje obećanje Međunarodnom olimpijskom odboru (IOC) da će Olimpijske igre 2020. u Tokiju biti sigurne.

"Predano ću raditi kako bi pobio glasine o sigurnosti nuklearnog kompleksa u Fukushimi", kazao je Abe. Nakon obilska nuklearke Abe je novinarima kazao da je tvrtki zaduženoj za upravljanje Fukushimom (Tepco) naložio da odredi vremenski okvir za rješavanje problema curenja kontaminirane vode.

"Kako bi se tome potpuno posvetili, naredio sam isključivanje reaktora 5 i 6 iz operativnog sustava i oni su sada zaustavljeni", rekao je Abe, dajući do znanja da je njegova vlada odlučna riješiti krizu koja je ponovno u središtu pozornosti nakon istjecanja radioaktivne vode. Kazao je da stoji kod svog obećanja IOC-u da će ljetne Olimpijske igre 2020. biti "sigurne".

To je njegov drugi posjet atomskom kompleksu nakon što je 26. prosinca prošle godine stupio na vlast.

Tsunami koji je nastao kao rezultat potresa udario je u postrojenje Daiichi u Fukushimi 11. ožujka 2011., izazvavši taljenje šipki za gorivo, radioaktivno zagađenje zraka, mora i hrane te evakuaciju 160.000 ljudi.

Abeov posjet postrojenju, 240 kilometara sjeverno od Tokija, uslijedio je nakon obećanja da će vlada preuzeti značajniju ulogu u rješavanju problema curenja radioaktivne vode, posebice imajući u vidu da je Japan domaćin ljetnih olimpijskih igara 2020.

U katastrofi 2011. uslijed taljenja i hidrogenskih eksplozija potpuno su bila uništena četiri reaktora. Reaktori 5 i 6 su prošli bez oštećenja te je Tepco dobio dozvolu da nastavi s upravljanjem postrojenja. Tepco je od 2011. izgubio 27 milijardi dolara  te pregovara s japanskim bankama za refinanciranje 816 milijuna dolara s dospijećem u listopadu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter