Fuele predstavlja završno izvješće o monitoringu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenik Unije za proširenje Štefan Fuele predstavit će u utorak u Zagrebu završno izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine, u kojemu će ocijeniti da je Hrvatska u potpunosti spremna za članstvo u Europskoj uniji. Fuele će izvješće predstaviti na posebnoj, za tu prigodu organiziranoj sjednici hrvatske Vlade.

U završnom izvješću Komisija će se usredotočiti na 10 zadaća koja spadaju u tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir; provedba kratkoročnih mjera za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava povjerenstva za sukob interesa; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012.; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama, s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine.

Osam od tih deset zadaća je ispunjeno, preostalo je još dovršiti granične prijelaze kroz Neum, što bi trebalo biti gotovo do kraja ovoga mjeseca, te dovršiti prijevode europske pravne stečevine.

S pozitivnim izvješćem o monitoringu postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter