Fuele idući tjedan ponovno u Kijevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u srijedu je rekao kako idući tjedan namjerava ponovno doputovati u Kijev i nastaviti napore EU-a da se ukrajinska kriza riješi političkim putem.

Fuele će u Kijev doputovati nakon visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton koja je danas u tom gradu razgovarala s predsjednikom Viktorom Janukovičem. Dvoje europskih dužnosnika već nekoliko tjedana izmjenjuju se u Ukrajini nastojeći pomoći u rješenju krize.

"Željeli bismo olakšati politički dijalog i izbjeći još teže potencijalne scenarije, među kojima je i izvanredno stanje", rekao je Fuele pred Europskim parlamentom. "Naš prioritet je smirivanje stanja".

Također je kazao kako je EU spreman razmotriti i mogućnost financijske potpore Ukrajini zajedno s MMF-om ukoliko ta zemlja pokrene političke reforme u pozitivnom smjeru.

"Osmislili smo strategiju koju nismo usredotočili na sankcije, već na angažman", rekao je odgovarajući na kritike brojnih eurozastupnika o europskoj reakciji na krizu te na njihov poziv da se stajalište prema ukrajinskom režimu pooštri.  (Hina/AFP)

Podijeli: Facebook Twiter