Fuchs: Zakonom cemo regulirati trajnost udžbenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je pripreme za školsku godinu obilježilo nezadovoljstvo odlukama o ukidanju besplatnih knjiga i besplatnog prijevoza ucenika te prosvjedi roditelja i gužve u knjižarama, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs istice da je ogranicavanje spomenutih projekata samo na socijalno najugroženije kategorije ucenika bilo neminovno uciniti da bi se sacuvala radna mjesta. Zbog problema oko udžbenika užurbano se pocelo raditi na novom zakonu o udžbenicima, a ministar naglašava da je zahvaljujuci podršci premijerke taj zakon svrstan u prioritetne te ce stoga biti gotov vrlo brzo.

- Zakonom cemo regulirati trajnost udžbenika od najmanje cetiri godine, a jedan od bitnih elemenata bit ce njihov odabir na razini škola, a ne pojedinog nastavnika. Upravo je to uzrokovalo da su se udžbenici mijenjali svake godine i da se nisu mogli ponovno koristiti. Regulirat cemo što su osnovna, a što su dodatna nastavna sredstva i donijeti udžbenicki standard da bismo jasno propisali kako udžbenik treba izgledati i kakvu kvalitetu treba imati, kaže ministar Fuchs.

Buduci da je projekt besplatnog prijevoza ogranicen na socijalno najugroženije kategorije ucenika, dogovoreno je s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi da ce se najugroženijim obiteljima isplacivati pomoc za prijevoz.

- Cim nam gospodarska situacija to dozvoli, i na državnoj cemo razini razmotriti mogucnosti nekog oblika sufinanciranja prijevoza, narocito u onim podrucjima, odnosno onim lokalnim zajednicama koje za to nemaju dostatnih sredstava, naglašava ministar.

- Gradnju škola cemo, bez obzira na krizu, nastaviti istim tempom jer taj posao ne ovisi o novcu iz državnog proracuna, vec smo ga osigurali kreditima Svjetske banke. Veliku odgovornost o tome gdje ce se graditi škole ima lokalna vlast, koja u suradnji s državnim organima mora pripremiti dokumentaciju kako je to propisano da bi takva investicija mogla ici u realizaciju, zakljucuje ministar.


Podijeli: Facebook Twiter