Fucane: Iznajmljivaci ogorceni radovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici Fucana u Medulinu ogorceni su radovima privatnog investitora koji usred naselja podiže zgradu, zbog cega je u neposrednoj blizini njihovih kuca postavljena 20-metarska dizalica na kojoj je i u petak, iako se na gradilištu nije radilo zbog praznika, visio opasan teret.

Buduci da svi iznajmljuju apartmane, zbog radova im, kažu, turisti masovno odlaze. Usto, nekima od njih zarada od iznajmljivanja jedini je izvor prihoda.

No, kako veli jedna od okolnih stanarki Irena Žagar, najgore je to što je investitor dobio dozvolu Opcine da može raditi do 1. srpnja iako opcinska odluka nalaže završetak radova do 15. lipnja. Htjeli smo to provjeriti kod nacelnika Gorana Buica, no bio je na putu. Njegov zamjenik Damir Demarin nije ništa znao o radovima.

"Nisam to vidio pa ne znam, no uputit cu komunalne redare da vide o cemu se radi. Po opcinskoj komunalnoj odluci radovi na javnim površinama moraju završiti do 15. lipnja, ali i tu su nam izvodaci malo zaštekali, a na privatnim površinama rok je do 1. srpnja.

No, to znaci da se, primjerice, u zgradi s tri stana od 1. srpnja nadalje ne smije promijeniti ni vodovodna cijev. Obrtnici nas vec pitaju od cega ce živjeti po ljeti. Možda odluku treba malo bolje definirati", rekao je Demarin.

"Prva smo turisticka zona, skuplje su mi komunalije, voda i struja jer smo u zoni koja je 300 metara od mora, uredno mi stižu uplatnice pa moram za porez državi i Turistickoj zajednici platiti po 1.200 kuna godišnje, a nemam turista jer ovo izgleda kao ratna zona. Samo nam još fale helikopteri i raketni bacaci", kaže Žagar.

Zbog postavljanja cijevi na ulazu u Medulin, dodaje, svakodnevno cekaju 20 minuta u koloni. U to smo se i sami imali prilike uvjeriti. Njeni susjedi, koji su željeli ostati anonimni, kažu da im stalni gosti ostaju jer su navikli na ovakvo stanje i "znaju da kod nas vlada bezakonje", dok se svi drugi samo okrecu i odlaze.

"Imam apartmane s cetiri zvjezdice, 18 kreveta i nijednog gosta", kaže pak Hamdija Vilic. "Ovo je terorizam na medulinski turizam, gore od ovog ne može biti". (P. LUKEŽ, snimio D. MEMEDOVIC)

Jukopila: Odgovoran je nacelnik
Na nezavršene infrastrukturne radove u Medulinu reagirali su i vijecnici Nezavisne liste Emila Jukopile. Istaknuli su da je procedura javne nabave, kao dio priprema, trebala poceti nakon donošenja opcinskog proracuna lani u prosincu.

Najodgovornijom osobom za kašnjenje radova smatraju nacelnika jer ima mnogo više ovlasti nego ranije dok je postojalo poglavarstvo. Davor Zoricic smatra da za prespori intenzitet izvodenja radova nije kriv samo izvodac radova nego i opcinske službe. "Ako izvodac nije dobro obavljao posao, trebalo ga je promijeniti", rekao je Jukopila.


PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter