Fruškogorski chardonnay

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Chardonnay
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: Vina Kovacevic
Lokacija: Irig, Fruška gora, Srbija
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: pastrva sa žara
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 55,00 kuna (kod vinara)

Za vrijeme bivše nam države puno cešce moglo se kušati neko vino iz susjedne i prijateljske Srbije, na primjer banatski rizling, fruškogorski biser itd. No, u zadnjih dvadesetak godina na hrvatskom tržištu nema puno srpskih vina.

Moj prvi veci susret s vinima iz tih krajeva bio je 2010. na sajmu vina u prekrasnom beogradskom hotelu Hayat te sam na jednom mjestu mogao kušati mnoga srpska vina novije generacije. Vec tada mi je za oko zapela vinarija Kovacevic s izvrsnim bijelim vinima sorti chardonnay i sauvignon bijeli.

Nedavno sam imao cast susresti se s vinarom Miroslavom Kovacevicem u Istri i detaljno popricati o njegovom podrumu i vinima. Kovacevic rado dolazi u Istru i ima visoko mišljenje o istarskim vinima, no moram biti iskren da i njegova vina imaju dobru kvalitetu.

Vinarija Kovacevic nalazi se u mjestu Irig na obroncima Fruške gore, posjeduje deset hektara vinograda te uzgaja sorte: chardonnay, sauvignon bijeli, rajnski rizling, merlot, cabernet sauvignon, specijalno vino bermet te dobro pjenušavo vino.

Vinogradi se nalaze na 230 metara nadmorske visine, a srednja godišnja temperatura je 11 stupnjeva Celzija. Dakle, uvjeti tipicni za srednju Europu. Uz vinariju koja ima tradiciju više od sto godina nalazi se i vinska kuca s restoranom gdje možete kušati brojne vojvodanske specijalitete.

Dio vina odležava u drvenim bacvama, a ostatak u inoksu. Moj odabir za recenziju je jedno od najprodavanijih bijelih vina u Srbiji, svježi chardonnay iz berbe 2011.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro, djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoca fina. Prvo mi dolaze ružine latice, a potom bijelo voce kao breskva, jabuka, cak i kruška pa miris ima sladunjavu notu, a kasnije dolaze travnate u obliku zelene trave pred košnju.

Kompleksnost mirisa je djelomicno bogata. Vino je suho, djelomicno toplo i mekano, s druge strane svježe i ukusno. Uravnoteženo je, izražene intenzivnosti u ustima, djelomicno trajno, elegantnog završetka te punog tijela, a za kraj mogu reci da je harmonicno i spremno za konzumaciju. Gastronomski bih ga rado preporucio uz rijecnu ribu, na primjer pastrvu.


Podijeli: Facebook Twiter