Fruktoza povecava bol u kostima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene koje redovito konzumiraju pica bogata fruktozom povecavaju si šanse za kronicnom boli u kostima za cak 74 posto, tvrde znanstvenici s Medicinskog fakulteta na Sveucilištu Boston.

Najnovije rezultate svojih istraživanja znanstvenici objašnjavaju time da je velika ucestalost boli u kostima u posljednjih nekoliko desetljeca povezana s povecanjem bezalkoholnih pica koja sadrže velik postotak fruktoze.

Znanstvenici tvrde: "Bezalkoholna pica, kao što su zasladena voda i sok od narance, mogu povecati koncentracijsku razinu kiseline u mokraci, a samim tim se povecava i rizik od kostobolje."



Nakon provedenog istraživanja znanstvenici su dokazali da povecana konzumacija šecera i zasladenih sokova utjece na sve vecu pojavu neugodne boli u kostima. Žene koje su najmanje jednom dnevno pile sokove obogacene fruktozom imale su za cak 74 posto povecan rizik od kostobolje.

Znanstvenici su zakljucili kako je sok od narance direktno povezan s povecanom izloženosti boli u kostima. Žene koje su pile jednu cašu soka od narance dnevno povecale su rizik pojave kostobolje za 41 posto.

Tvorci ove studije tvrde: "Ovi podaci su dokaz da fruktoza povecava rizik od pojave kostobolje i upozorava na nužnost smanjenja unosa fruktoze." Kostobolja je mnogo cešca kod muškaraca nego kod žena, a žene su joj sklonije nakon menopauze.


Podijeli: Facebook Twiter