Fritaje - obicne, a fine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za dobru fritaju potrebno je samo malo kreativnosti i dobre volje. Nekoliko jaja, malo masnoce, a za dodatak - što voliš, što imaš, što ti je ostalo u zamrzivacu, što pronadeš u vrtu?

Što covjek može napisati o fritajama, a da vec nije napisano? O tome razmišljam dok se pripremam za ovaj tekst, a željela bih ih približiti i onima koji baš i nemaju puno povjerenja u fritaje te im objasniti da one mogu biti odlican i potpuno dovoljan obrok za svaku osobu. Istodobno uvijek drugaciji i bolji.

Odgovor mi se namece u jednom jedinom obliku - ponuditi vlastiti doživljaj. E, što se toga tice, ja pamtim dvije božanstvene fritaje u svom životu: onu s domacim kobasicama iz masti s tartufima koju sam jela u selu Kal podno Beleticevog Brijega te fritaju s mladim lukom i sipama što mi ju je prvi put pripremila prijateljica Ksenija iz Motovuna. I jedna i druga božanstvene, neponovljive, briljantne.

Zapravo, za dobru fritaju potrebno je samo malo kreativnosti i dobre volje. Nekoliko jaja, malo masnoce, a za dodatak - što voliš, što imaš, što ti je ostalo u zamrzivacu, što pronadeš u vrtu?



Kajgana sv. Petra ili fratarska kajgana
Sastojci: nekoliko jaja, malo brašna i mlijeka, luka, cešnjaka, peršina, papra, soli, ulja; po potrebi sir, slanina i pršut.

Priprema: Razmutiti jaja u posudi, dodati brašno i mlijeko; u drugoj posudi ili na tavi blago ispirjati izrezani luk, cešnjak, peršin, dodati papra i soli te prvu smjesu; može se dodati i slanine i pršuta; kada je sve spremno dodati malo topljenog sira ili parmezana.



Omlet s povrcem

Sastojci: 6 vecih rajcica, 2 vece glavice luka, režanj cešnjaka, 2 vece zelene paprike babure, 6 jaja, 4 žlice ulja, 2 žlice mlijeka ili kiselog vrhnja, pola žlicice zacina (mažuran, muškatni orašcic, majcina dušica?), papar i sol po ukusu.

Priprema: Na tanko izrezan luk i na rezance izrezane paprike pržiti na ulju tri minute, dodati sitno kosani cešnjak, rajcice izrezane na cetiri dijela, oguljene i bez sjemenki; istucite jaja s mlijekom ili vrhnjem te ostalim sastojcima, prelijte preko povrca i pecite na laganoj vatri dok se jaja ne stisnu. Poslužite uz kuhani krumpir preliven maslacem i posut peršinom ili pire krumpirom.



Fritaja s tartufima

Sastojci: 2 jaja, prstohvat soli, 0,4 dag crnog tartufa, žlicica maslaca od tartufa, maslinovo ulje (istarska bjelica).

Priprema: Dobro umutite jaja, dodajte sol i maslac, ulijte u tavu s vrucim uljem i miješajte dok se jaja ne stvrdnu, stavite u tanjur i naribajte tartufe, prelijte domacim uljem.


Podijeli: Facebook Twiter