Fritaja od 1.033 jaja za 1033. rođendan Pazina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoštvo radoznalaca, ali i mnoštvo sudionika programa koji su se kostimima ili barem modnim detaljima uživjeli u neke od minulih epoha, okupio je u Spomen domu i oko njega jučerašnji pazinski Retro-festival, kojeg je organizirala tvrtka Sweet home shows, uz pokroviteljstvo Grada Pazina i Turističke zajednice središnje Istre, te u suradnji s dvadesetak pazinskih ustanova, udruga i klubova.

Festival su kratko i ležerno otvorili njegov začetnik i ceremonijal-majstor Željko Šperanda, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i istarski župan Valter Flego, nakon čega je počelo dijeljenje fritaje od 1033 jaja i 25 kila kobasica, koju su pripremili kuhari pazinskog hotela Lovac. Zašto baš 1033 jaja? Toliko je naime prošlo od prvog pisanog spomena imena grada Pazina, iz 983. godine, pa je na simboličnoj razini ova fritaja ujedno bila i naj-retro događaj festivala. Kostimima, frizurama i modnim dodacima sudionika i posjetitelja oživljena je gotovo svaka dekada dvadesetog stoljeća, a i poneka iz devetnaestog, a sličan se hod kroz vrijeme osjećao i na retro-sajmu u predvorju Spomen-doma, gdje se nudilo svašta, od pravih antikviteta, umjetničkog nakita i second-hand odjeće do više ili manje starih knjiga, stripova, gramofonskih ploča i već zaboravljenih kaseta.

U šetalištu pred Spomen domom nanizalo se stotinjak oldtimer vozila, a glazbenu kulisu minulih dekada dočarali su svojim nastupima pazinske Limena glazba i Folklorno društvo, Domski bend iz Brkača i drugi. Rekreativci su tijekom prijepodneva uživali u retro-biciklijadi i pješačenju okolicom Pazina, a pljočkanje je zbog raskvašenog stadiona moralo biti otkazano. U kino-dvorani je u retro filmskom programu prikazan serijal crtića o profesoru Baltazaru te dokumentarac "Pola stoljeća disca". (NAPISAO I SNIMIO Davor ŠIŠOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter