Fritada sa tartufima teška je 35.000 kuna

Najveća i najskuplja na svijetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Najveća i najskuplja na svijetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Neslužbenu titulu najveće fritade na svijetu zasigurno drži buzetska fritada od ravnih 2.016 jaja i jedanaest kilograma bijelog tartufa pripremljena u divovskoj, više od tonu teškoj tavi kojom su u Buzetu u subotu navečer proslavili tradicijsku pučku feštu Subotinu, gradski praznik i ujedno skorašnji početak sezone skupocjene podzemne gljive afrodizijačkih svojstva.

Svake godine jedno jaje više

Buzećani su prvu fritadu pripremili 1999. godine kada je Buzet ujedno i proglašen prvim hrvatskim gradom tartufa i svake godine "dodavali" po jedno jaje. Ne samo da ima titulu neslužbene rekorderke po kvantiteti, već ju drži i po kvaliteti, ali i po vrijednosti. Čak i po promotivnoj cijeni, fritada od 700 porcija, svaka od po 50 kuna, bila je vrijedna ravnih 35.000 kuna, a kada su u nju naribana još i dva zavidna primjerka afrodizijačke gljive od 440 i 330 grama, njena je vrijednost dodatno porasla.

Središnjim gradskim trgom Fontanom širili su se primamljivi mirisi pa domaći i inozemni gosti, nisu propustili priliku degustirati afrodizijačku gljivu. Mogu se pohvaliti da im je večeru uz kuharsku ekipu restorana Zigante pod vodstvom Damira Modrušana, pripremila političko-estradna ekipa; uz Guinnessovog rekordera Giancarla Zigantea, svoje prste u fritadu umiješali su gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, istarski župan Valter Flego, a u ribanju tartufa konkurirao im je Jasmin Stavros. Česti buzetski glazbeni gost rekao nam je da se u Buzetu osjeća kao kod kuće u kojem je prvi puta nastupio prije više od trideset godina.

- Obožavam tartufe, nemam ih priliku često jesti, degustiram ih samo kada dođem u ovaj dio Istre poznat upravo po tartufima, povjerio nam je Stavros.

Cijene tartufa još nepoznate

Uoči početka sezone tartufa svih je ipak najviše zanimala maloprodajna cijena, no Zigante je uzvratio da još nije formirana, ovisit će o ponudi i potražnji.

Buzećani su svoju tradicijsku pučku feštu Subotinu počeli slaviti u petak navečer rock festivalom u Mašimovoj škuji uz Elemental i Hladno pivo, nastavili u subotu poslijepodne kada su u svome gradu ugostili 51. smotru narodne glazbe i plesa Istre te večernjim zabavnim programom tijekom Noći od Subotine, uz nastup Jasmina Stavrosa na velikoj pozornici Trga Fontana. Slavljeničkom ugođaju pridonio je vatromet koji je ove godine, malo za promjenu, zamijenio prošlogodišnje šarenilo boja Prolight laser showa, mreže laserskih zraka i 3D laser efekta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter