Fritada s tartufima iz divovske tave i kampelanje sa zvonika

Zip-line preko Kanjona (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)
Zip-line preko Kanjona (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Rujansku Subotinu i gradski praznik u Buzetu - gradu tartufa već tradicionalno slave tijekom tri vikenda na kojima očekuju više od 30.000 posjetitelja. Već ovoga petka u svečanost uvodi 48. znanstveni skup "Buzetski dani", a središnji programi koncentrirani su drugog rujanskog vikenda: rock festival Petkotina, mega fritada s tartufima i Noć od Subotine te tradicijski pučki sajam Subotina po starinski glavni su aduti kojima Buzećani mame svoje goste da zajedno s njima proslave gradski praznik. "Za Subotinu je u gradskom proračunu osigurano 150.000 kuna, no pribroje li se tome sponzorski prilozi i drugi izvori financiranja, vrijednost je rujanskog programa, uključujući autoutrku, viša od milijun kuna", istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Siniša Žulić.

Istarska Noć od Subotine

U rujanske svečanosti ovog petka s početkom u 9 sati u Narodnom domu uvodi tradicionalni znanstveni skup "Buzetski dani". Od 17 sati u Velom Mlunu obilježava se 75. obljetnica formiranja Prve istarske partizanske čete i 100. obljetnica rođenja prvog komesara čete narodnog heroja Augustina Vivode Arsena. U subotu se drugu godinu za redom održava sportska manifestacija Buzet Active, natjecanja, prezentacije sportskih klubova i udruga te sajam sportske opreme.

- Sportska je to manifestacija kojom želimo objediniti sve sportske sadržaje u povodu rujanske Subotine, od nogometa, rukometa, paraglajdinga do stolnoteniskih turnira, odbojke i bacanja kugle. Već je prijavljeno više od 800 sportaša i 20-ak sportskih udruga, kaže stručna suradnica Turističke zajednice Mila Nežić. Istoga dana, ove subote u 18.30 sati počinju Dani bošnjačke kulture na Trgu Vela šterna u buzetskom starom gradu.

Središnji sadržaji Subotine koncentrirani su na drugi rujanski vikend. U petak, 8. rujna, u 18 sati svečana je sjednica Gradskog vijeća u Narodnom domu. Proslavit će se još jedan značajan jubilej s obzirom da će Istarska pivovara obilježiti 40 godina pivarstva na istarskom području, a od 21.30 sati slijedi rock festival Petkotina - nastup vojvođanske grupe Atheist Rap i riječkog Let 3 u Mašimovoj škuji.

Udarni vikend Subotine u subotu, 9. rujna, u 16.30 sati kreće svečani mimohod lovaca koji će u 17 sati u Narodnom domu održati svečanu sjednicu u povodu obilježavanja 70 godina djelovanja Lovačkog društva "Mirna" iz Buzeta. Novost subotnjeg programa je Mini Subotina za djecu koja na Trgu Fontana počinje u 17 sati. U 19.30 sati počinje priprema fritade u divovskoj tavi od 2.017 jaja s desetak kilograma tartufa. U 21 sat kreće Noć od Subotine, ove godine prava istarska fešta uz nastup Alena Vitasovića, Šajete i Elia Piska te vatromet u 23 sata.

U nedjelju, 10. rujna, u 12 sati u starom gradu počinje 16. Subotina po starinski, manifestacija koja dočarava zvukove, okuse, mirise i glazbu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. U svečanost uvodi kampelanje sa zvonika, specifično svečano udaranje batom o zvona. koje će najaviti veliku povijesnu predstavu revitaliziranog sajma i pokazati kako su živjeli i veselili se stari Buzećani.

Stara školica i Plac od slatkiga

- Imamo nekoliko zanimljivih kutaka: staru poštu iz koje će se moći poslati stare kartoline, školicu po starinski koju će predvoditi Tereza Golmajer, prva hrvatska učiteljica u Buzetu. Novost su eno-gastro trgovi pa će u ponudi biti Plac od slatkiga, Merkat od verdure i fruti, a Lopar će postati promenada za dame i gospodu uz prigodnu ugostiteljsku ponudu, najavila je dogradonačelnica Ana Pernić. Ugođaju će doprinijeti oko 300 kostimiranih likova, brojni orkeštrini, kantaduri, plesači tradicijskih plesova, ulični zabavljači, stare zanatlije i trgovci domaćih proizvoda. Tijekom rujna će se održati desetak sportskih manifestacija, a završni sportski vikend 16. i 17. rujna proteći će u znaku 36. Buzetskih dana - Europskog prvenstva brdskih autoutrka na stazi Most - Peničići. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter