Fritada od 2009 jaja i desetak kilograma tartufa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milenijskom fritadom od 2009 jaja i desetak kilograma tartufa u divovskoj, oko tonu teškoj tavi, obilježen je pocetak službene sezone tartufa i proslavljena jubilarna deseta obljetnica proglašenja Buzeta gradom tartufa. Tisuce posjetitelja stiglo je privuceno mirisom tartufa pa je osamstotinjak porcija fritade planulo u trenutku. Neki od njih, poput Tammie Tsang iz Kanade, prvi su put u životu probali afrodizijacku gljivu.

Tartufe su pod dirigentskom palicom Giancarla Zigantea, u bijelim rukavicama ribali gradonacelnik Valter Flego, pjevacica Vanna, glumica Ankica Dobric i kuhar iz emisije «Dobro jutro Hrvatska» Almo Catlak. Zigante kaže kako zbog povoljnih vremenskih uvjeta ocekuje dobru tartufarsku sezonu. Otkupna cijena kilograma podzemne gomoljace trenutno je 300 eura.

Buzecani su za svoje goste na Subotini pripremili i brojne druge sadržaje. Zagrebacka Mala scena kazališnu predstavu za djecu «Krava Ružica» izvela je u Narodnom domu. Nastupile su buzetska i rocka limena glazba, zapjevali clanovi udruge «Mali veliki mikrofon». Nakon što je prošla kulinarski test, Vanna je kuhacu zamijenila mikrofonom i zabavljala posjetitelje, a na pozornici se izmjenjivala sa Azur bandom. Mlade je privukao DJ party «Subotina na struju». Uz kombinaciju razlicitih žanrova elektronske glazbe nastupilo je šest DJ-eva, Wyzzo i dummyr iz Buzeta, Miss soulfly iz Rijeke, Mystikk i Vox iz Pule, te gost veceri Petar Dundov iz Zagreba.

Obilježena je i jubilarna 10. obljetnica najznacajnije buzetske turisticke akcije, «Margarita» koja se održava u sklopu županijske «Neka moja Istra blista - naj nan Buzeština bije lipa cista». U povodu Subotine podijeljene su nagrade najboljima koje je Turisticka zajednica birala izmedu 42 kandidata nagradivana u proteklih devet godina.

Prvo mjesto u kategoriji balkona pripalo je Marjeti Kravar iz Korenike, drugo mjesto Idi Božic iz Starog grada, a trece Margiti Blaškovic iz Sportske ulice. U kategoriji okucnica prvo mjesto pripalo je obitelji Mujic sa Željeznicke stanice, drugo obitelji Pavletic iz Naselja Verona, a trece obitelji Ratoša iz Štrpeda. Najuredeniji poslovno – gospodarski objekt je Konoba Volte iz Kozari.


Podijeli: Facebook Twiter