Frišcic zaprijetio odlaskom HSS-a iz Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrh HSS-a odlucio je sklopiti primirje s partnerima iz HDZ-a te zasad ostati u vladajucoj koaliciji i Vladi iako im na višesatnom sastanku dan ranije premijer Ivo Sanader i potpredsjednici Jadranka Kosor i Damir Polancec nisu objasnili od kuda ce namaknuti novac za obecanja dana pobunjenim mljekarima i ratarima. Šef HSS-a Josip Frišcic zaprijetio je, medutim, nakon jucerašnje sjednice Predsjedništva HSS-a, da ce njegova stranka napustiti Vladu ako se ispostavi da su Polancec i Kosor prevarili seljake.
- Ja ne želim nikoga varati, a ako netko mene vara onda mu to teško praštam. Biti cu prvi na traktoru zajedno sa Željko Mavrovicem na prvom sljedecem seljackom prosvjedu ako Vlada ne nade novac za ovo što je obecala seljacima, zaprijetio je Frišcic koalicijskim partnerima iz HDZ-a, a kasnije je medu novinarima komentirao da se «i brak raskine, pa može i koalicija».
Prema izracunu HSS-a, za obecanja koja su pobunjenim seljacima u cetvrtak dali potpredsjednici Polanacec i Kosor kako bi smirili «traktorsku revoluciju», u proracunu nedostaje nevjerojatnih milijardu i pol kuna! U taj iznos ulaze sredstva koja treba osigurati za obecani reprogram kredita, zaštitnu cijenu mlijeka od 2,20 kuna te za poticaje u proizvodnji i kapitalnim ulaganjima u poljoprivredu. Još dodatnih milijardu kuna, upozoravaju u HSS-u, trebat ce za otkup pšenice ako Vlada pristane na zahtjev ratara da zaštitna cijena žita ne bude ispod 1,20 kuna po kilogramu. Koji rok su dali partnerima u Vladi da za seljake iznadu potrebna sredstva, Frišcic jucer nije znao reci, kao ni to hoce li to znaciti novi i skori rebalans državnog proracuna.


Podijeli: Facebook Twiter