Frišcic: HSS bez pritisaka za novi ugovor o Ini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri HSS-a u Vladi Ive Sanadera glasali su za izmjenu dionickog ugovora o Ini, potvrdio je na sudenju Ivi Sanaderu za afere Hypo i Ina bivši predsjednik HSS-a Josip Frišcic.

Frišcic je u sudnicu ušetao sa štakom, a svjedocio je kratko, oko pola sata, na poziv Sanaderove obrane.Opisivao je sastanak koji je tadašnji potpredsjednik vlade Damir Polancec s dijelom ministara 2008. održao s koalicijskim partnerima o pregovorima o izmjeni dionickog ugovora vlade i MOL-a o Ini.

Polancec je prezentirao situaciju, rekavši kako uskoro istjece dionicki ugovor iz 2003., te da Ina posluje s problemima, ponajviše zbog niske cijene plina. Kao rješenje je predložio ili povišenje cijene plina na europsku razinu ili izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine.

Na sastanku nisu donesene konkretne odluke jer, kako je objasnio Frišcic, nije bio obicaj tadašnje vladajuce koalicije da umjesto vlade donosi odluke.

"Neka Vlada bude Vlada, a neka resori rade svoj posao. Mi smo samo dali suglasnost da se pregovori nastave, kako bi Vlada uspjela osigurati energetsku neovisnost zemlje i zaštitila gradane od udara na standard zbog povišenja cijene plina", kazao je Frišcic.

Bio je to jedini sastanak koalicije o toj temi, a na Frišcica i HSS nitko nije cinio pritisak da odobri današnju verziju izmjenu dionickog ugovora. Štoviše, na sastanku s koalicijskim partnerima Sanadera uopce nije bilo.

Na izravno pitanje optuženog Sanadera, Frišcic je potvrdio da su i dva ministra HSS-a na sjednici Vlade u sijecnju 2009. glasali za izmjenu ugovora. "Odluka je donesena jednoglasno", kazao je Frišcic. Pretpostavio je i da na HSS-ove ministre nitko nije cinio nikakav pritisak, "jer bi mi oni rekli da ih je netko pritiskao".

Sudac Ivan Turudic rekao je na kraju rocišta da ce proces, ne bude li još predloženih svjedoka, uskoro biti vrlo blizu kraja dokaznog postupka. Još dva svjedoka svjedocit ce sljedeceg cetvrtka, i to ce vjerojatno biti posljednje rocište prije ljetne stanke. No usprkos suprotnim predvidanjima, sada je izvjesno da ce se sudenje za afere Hypo i Ina protegnuti i na rujan. (B. PAVELIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter