Friedrich Lips u Puli i Labinu

Baskhim Shehu i Friedrich Lips
Baskhim Shehu i Friedrich Lips

Poznati profesor Friedrich Lips, jedan od najpoznatijih svjetskih klasičnih harmonikaša, profesor na prestižnoj ruskoj Muzičkoj akademiji Gnjesinih u Moskvi i gostujući profesor na kraljevskoj akademiji u Londonu te ikona suvremenog sviranja na klasičnoj harmonici, dolazi ponovno u Pulu gdje već nekoliko godina djeluje kao gostujući profesor na Muzičkoj akademiji.

Lips je došao na poziv svoga kolege i prijatelja, dekana i redovitog profesora u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji u Puli Bashkima Shehua.

Kao izniman stručnjak i iznimno cijenjeni harmonikaški autoritet, izdao je više od 30 CD-a, praizveo više od 100 djela koji uključuju suradnju s najistaknutijim skladateljima današnjice. Svirao je s vrhunskim orkestrima, dirigentima, solistima te nastupao u najprestižnijim svjetskim salama. Dobitnik je nagrade "Narodni artist", najvišeg priznanja za zasluge na području kulture u Rusiji. Ove će godine održati i majstorski tečaj u osnovnoj umjetničkoj školi Matka Brajše Rašana u Labinu. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter