Friedrich Lips gost-predavač Muzičke akademije u Puli


Gost-predavač Muzičke akademije u Puli ovoga je tjedna čuveni harmonikaš i glazbeni pedagog Friedrich Lips. Iza sebe ima mnoge turneje diljem svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama. Kao predavač stalno je prisutan na mnogim značajnim međunarodnim predavanjima i stručnim skupovima za harmoniku. Redovito svira na najprestižnijim festivalima suvremene glazbe. Snimio je oko 100 djela napisanih za harmoniku od kojih su mnoge praizvedbe. Njegov rad s mnogim velikim skladateljima današnjice značajno je obogatio originalnu literaturu za harmoniku. Friedrich Lips autor je velikog broja transkripcija za harmoniku, kao i brojnih teoretskih članaka koji su pridonijeli razvoju klasične harmonike. Autor je knjige "Umjetnost bajana" te redaktor notnih izdanja "Antologija za bajan".

Prilikom našeg posjeta prostorima Muzičke akademije u Domu hrvatskih branitelja, zatekli smo ovog čuvenog glazbenog pedagoga u individualnom radu s jednom studenticom, pri čemu je odmah došla do izražaja njegova temeljitost.

- Boravio sam u Hrvatskoj četiri ili pet puta, a posebno mi je drago da sam ponovno u Puli, gdje su studenti zbilja sjajni. Nastojim iz svakog studenta izvući ono najbolje, glazbeni pedagog služi da razotkrije talente svakog mladog glazbenika, da ga navodi da u sebi prepozna afinitete prema svakoj skladbi. Svaka kompozicija traži individualan pristup, i zbog toga se mora uvelike raditi na glazbenom sadržaju i stilu. Puno se mora raditi i na tehnici, veli profesor Lips.

Na naš upit o kvaliteti studenata u Puli, veli da su zbilja izvrsni, te da imaju sjajne učitelje od kojih su mnogi završili upravo rusku akademiju.

- Rusija ima dugačku tradiciju harmonike, tamo je 1948. godine otvorena Akademija za narodne instrumente, i to je bio prvi fakultet takve vrste u svijetu, a ruska je škola jedna od najboljih na svijetu. Još za vrijeme Sovjetskog Saveza brojni studenti iz svih krajeva bivše Jugoslavije učili su tamo harmoniku, zato su škole harmonike kod vas jake, a tu spada posebice Pula, koja jedina u Hrvatskoj ima studij harmonike. Studenti su zbilja vrlo marljivi i vrijedni. Evo, primjerice profesori Dražen Košmerl, Franko Božac i Borut Zagoranski su učili kod mene, naglašava Lips ističući da uopće nije potrebno da profesor bude strog.

Kazao je da mu je bilo jako zanimljivo i u Labinu, gdje je održao satove u Glazbenoj školi te da je ravnateljica škole Melita Lasek primijetila kako su učenici napredovali tijekom dana, od jutra, kad su tek počeli vježbati, te kako su svirali nakon njegovih savjeta, korekcija i intervencija.

Lips je izrazio zadovoljstvo boravkom u Puli, radom pulske Muzičke akademije, studentima te velikim trudom koji se tu ulaže za promidžbu harmonike. (Vanesa BEGIĆ, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter