Freske kao inspiracija za arhitektonske intervencije u Istri


Predstavljanjem izložbe radova, odnosno projekata, zaključen je Međunarodni znanstveno stručni skup arhitekata na temu aplikacije zidnog (fresko) slikarstva, koji je okviru projekta REVITAS II, održan u Kući fresaka u Draguću. Skup je okupio eminentne, višestruko nagrađivane međunarodno priznate arhitekte iz raznih zemalja, koji su se u Draguću bavili prezentacijom i promišljanjem reinterpretacije u prostoru materijalne i nematerijalne baštine vezane uz istarsko zidno slikarstvo. Bilo da se radi o arhitektonskim elementima na freskama, bilo crkvicama s fresaka kao tipičnim vizurama unutrašnjosti srednjovjekovnih starogradskih jezgri Istre u cilju promocije fresko slikarstva putem revitalizacije središnje Istarske kroz mikro intervencije u prostoru.

Tijekom programa otvaranja izložbe postavljene u Kući fresaka Yoshiharu Tsukamoto iz Tokia, Florian Riegler iz Graza, David Mikhail iz Londona, Andreas Lichtblau iz Graza, te Vinko Penezić i Krešimir Rogina iz Zagreba predstavili su svoje dosadašnje iskustvo i realizirane projekte, a potom viđenje revitalizacije prostora unutrašnjosti Istre kroz prijedloge malih prostornih intervencija. Dakle, radi se uglavnom o izdvojenim turističko kulturnim atrakcijama, polimorfnim multifunkcionalnim niskobudžetnim otvorenim objektima, kao što su nadstrešnice, odmorišta, zakloništa, postaje, vidikovci, info-punktovi nastali kao spoj suvremenih tipologija, koji su smjelo, ali skladno ukomponiranie u ambijente središnje Istre.

Na izložbi postavljenoj u središnjoj, kongresnoj dvorani Kuće fresaka mogla su se vidjeti zanimljiva rješenja, intervencije u krajolik, ruralni i urbani prostor središnje Istre. Yoshiharu Tsukamoto i Momoyo Kaijima predstavili su vidikovac na Grimaldi koji obuhvaća i uređenje trga pred crkvom. David Mikhail i Annalie pozabavili su se nadstrešnicama, zapravo autobusnim stajalištem pred Dragućem. Takaharu i Yui Tezuka na trgu pred kaštelom u Savičenti projektirali su nadstrešnicu u obliku amfiteatra čije središte može poslužiti za dječju igru. Andreas Lichtblau i Sigrid Verhovsek također su se pozabavili Savičentom i to projektom šetnice pod drvoredom badema. Florian Riegler i Roger Riewe osmislili su minimalističku instalaciju u dolini rijeke Mirne koja upućuje na zaboravljeni rudnik Minjeru. Anna Popelka i Georg Poduschka za rotor u Buzetu pred hotelom Fontana projektirali su instalaciju koja se bavi vizurama i kadriranjem naselja, a Vinko Penezić i Krešimir Rogina projektirali su sinegdohu na ulazu u Vodnjan, kao novi simbol grada.

Uvodeći u program Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a posebno Yoshiharu Tsukamotu i Davidu Mikhailu koji su napravili simpatične projekte za lokalnu zajednicu u Grimaldi i Draguću.

Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturu i voditelj projektne aktivnosti "REVITAS-a II", dodao je kako je ovo važan projekt za oživljavanje središnje Istre kroz kulturu i turizam. Istaknuo je i da svime dosad realiziranim ovaj projekt opravdava sva uložena sredstva.

- Ova izložba obići će Istru, Savičentu, Buzet i Vodnjan, da svi oni, koji su ovime dobili jedan prekrasan poklon, to znaju cijeniti, a pokušat ćemo ove projekte i realizirati - kazao je Torbica.

Na kraju je na gradskom trgu u Draguću predstavljena instalacija pod naslovom "Istarska žarišta" veličine 2x2x3 metra, nastala kao autorski rad Tezuka Architects iz Tokija i Penezić & Rogina  iz Zagreba, a napravljena je u tvrtci FunderMax. Sve je to ostvareno u sklopu Projekta REVITAS II - Nadgradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu je prekogranični projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Slovenija- Hrvatska 2007.-2013. u sveukupnom iznosu od 843 tisuće eura. Partneri projekta su Grad Kopar, kao vodeći partner, Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Grad Buzet, Grad Vodnjan, Općina Izola i Općina Piran. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter