Freske i nakon Fucica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji dan 35. Susreta na dragom kamenu održao se u potpunosti u Mutvoranu gdje su u nedjelju u crkvi sv. Magdalene brojni izlagaci predstavili svoje radove na temu "Istarske freske nakon Fucica". Da se na istraživanju i restauraciji istarskih freski nastavilo raditi i nakon neprocjenjivog doprinosa Branka Fucica dokazao je Željko Bistrovic svojim izlaganjem "Istraženost srednjovjekovnog zidnog slikarstva u Istri - problemi i smjernice".

Procelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica je u izlaganju "Programi Istarske županije na obnovi, prezentaciji i turistickoj promidžbi istarskih fresaka" iznio podatak da je Istarska županija u zadnjih deset godina u tu svrhu uložila 1,5 milijuna kuna. Torbica je napomenuo da je konacni cilj, nakon što se dostigne reprezentativan broj ocuvanih i restauriranih freski, kandidirati cjelinu istarskih freski na listu spomenicke baštine UNESCO-a.

Uslijedila su strucna i znanstvena izlaganja koja je otvorio dr. Ivan Matejcic sa svojim "Opservacijama nakon nedavne restauracije fresaka u staroj sakristiji Eufrazijane". U iscrpnom izlaganju Matejcic je predstavio restauraciju dva sloja srednjovjekovnih zidnih slika u staroj sakristiji porecke bazilike. Predavali su i dr. Nikolina Markovic, Neva Pološki, Irma Huic, Egidio Budicin, Radovan Oštric, Toni Šaina te Grzegorz Rodak.


Podijeli: Facebook Twiter