Free Učka: Protiv naplate više od 7.000 potpisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Simboličnih 20 kuna za ulaznicu u Park prirode Učka", kako ih voli nazvati ravnatelj ove javne ustanove Egon Vasilić izazvale su žestoke kritike javnosti s obje strane istarskog Olimpa kojeg jednako poštuju i pohode s obje strane planine.

Nezadovoljstvo odlukom iznjedrila je facebook stranicu "Free Učka" koja traži da se trenutno odustane od "carinjenja" Učke za što su dosad sakupili više od 7.000 potpisa, a broj potpisnika raste iz sata u sat. Štoviše, poziva se na opći bojkot i neposluh. Floskule o "ujednačavanju i standardizaciji postupaka u svim parkovima te novom vizualnom identitetu Parka kojima se pokušala opravdati takva odluka nisu dobro primljene", kao ni prva najava koja je objavljena na Radio Rijeci koja je pokrenula lavinu protesta.

"Ulaznica će se naplaćivati samo posjetiteljima koji će koristiti infrastrukturu Parka, a ne i prolaznicima koji će starom cestom preko Učke ići u Istru ili iz nje", najavili su upravitelji Parka i izazvali gnjev javnosti. Milostivošću dobrog gospodara institucionalni zaštitari prirode utjelovljeni u naziv Javna ustanova Park prirode "Učka" dopustili su kmetovima na uživanje prometnicu koju je, nepoznat netko ne zna se kada, isprojektirao upravo kroz njihovo feudalno leno zvano Park prirode Učka. Mnogo im hvala na tome.

Odobrenjem besplatne vožnje jedinom prometnicom kojom se može iz (središnje) Istre bez tunelarina, "skelarina" ili "mostarina" doći do Rijeke pokazali su visoko razumijevanje za puk Istre i Kvarnera, a to što se radi o županijskoj prometnici D500 – Veprinac – Matulji – Kastav (Ž5204) kojom upravlja Županijska uprava za ceste Primorsko-goranske županije ni silna zakonska legislativa o cestama nije važna u ovoj priči.

"Infrastruktura Parka" koju spominju u istoj rečenici valjda se odnosi na onu kolibu sa suvenirima na prijevoju Poklon koju su uspjeli sagraditi od 2001. godine, otkad je Park "profunkcionirao". Mora to bit ta infrastruktura, jer jedini preostali infrastrukturni objekt na Učki sa znakom JUPP je kameni vidikovac/odmorište na vrhu Vojak, središnja točka obilaska Parka.

No, gle čuda, njega su 1911. godine sagradili planinari i zaljubljenici u prirodu iz "Oesterreicherischer Touristen Club"-a. Istine radi valja kazati da su ga djelatnici JUPP "Učka" renovirali, istodobno gaseći mu funkciju odmorišta. Cesta koja vodi od Poklona do Vojaka definitivno nije infrastruktura koju posjetitelji koriste, jer "je formalnopravno nepostojeća" kako nam je svojedobno izjavio današnji ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić dodavši da je "građena šezdesetih godina prošlog stoljeća za potrebe odašiljača, ali potom nije ucrtana ni u katastar", pa je njome "zabranjeno prometovati".

Nezadovoljni internetski komentatori žale se da na Učki (Poklonu) nema ni poštenog planinarskog doma u kojemu bi se moglo odmoriti ili pojesti maneštru, a i bivše je INA-ino odmaralište u potpunom rasulu godinama zatvoreno. (Anđelo DAGOSTIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter