Fredi Majcan prvoplasiran u obje vinske kategorije

Nagrađeni vinari (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Nagrađeni vinari (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Tradicionalno, sedmo izdanje smotre mladih vina Mjesnog odbora Sveti Ivan, okupilo je preksinoć u Svetom Ivanu dvadeset vinara sa isto toliko uzoraka bijelih te devet uzoraka crnih vina. Prvo mjesto u kategoriji bijelih vina zauzeo je Fredi Majcan, drugo Nenad Stoković, a treće Leon Poniš. Najboljim je u kategoriji crnih vina također ocijenjeno vino Fredija Majcana, drugo mjesto zauzeo je Sandi Ošo, a treće Mile Lončar.

Vina su ocjenjivali sami proizvođači i posjetitelji smotre, kao i gradonačelnik Siniša Žulić koji je svojim dolaskom podržao ovu jesenju tradiciju okupljanja vinara. Područje Svetog Ivana i okolnih naselja spada među najsjevernije u Istri na kojem uspijeva vinova loza. Iako domaću kapljicu spravljaju isključivo za svoje potrebe, mještani čuvaju staru tradiciju proizvodnje vina i za Martinju obilaze konobe svojih susjeda i isprobavaju mlado vino.

- Ponosni smo što su naši Dani otvorenih konoba iz godine u godinu sve posjećeniji, dolaze nam i poznati vinari iz Istre i degustiraju naša vina, znači da smo postali prepoznatljivi u cjeloj Istri, zadovoljan je predsjednik Mjesnog odbora Sveti Ivan Nenad Stoković. Smotra je potaknula vinare da prionu i uređenju konoba, ne samo da su uređene stare, već su otvorene i nove. Ova je godina bila specifična zbog klimatskih uvjeta, palo je puno kiše, a divlje svinje pričinjavale su velike štete u vinogradima, no vinari Svetog Ivana i okolice, ipak su, kako kažu, jako zadovoljni sa kvalitetom vina. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter