Frey režira Život bez imena - istine Marije Magdalene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni festival komornog teatra Zlatni Lav - Umag svoju je 15. sezonu odlučio obilježiti postavljanjem na scenu vlastite produkcije "Život bez imena - istine Marije Magdalene" prema romanu Vladimira Stojsavljevića, koja će svoju premijeru imati u četvrtak, 7. studenoga, u Zagrebu.

Kako je pojasnio ravnatelj Damir Zlatar Frey, festival je odlučio sredstva namijenjena obilježavanju 15. obljetnice postojanja, koja pada iduće godine, umjesto u komercijalizaciju svojih sadržaja uložiti u nešto kreativno.

- Tako je nastala predstava, ostvarena u koprodukciji s Teatrom Rubikon iz Rijeke, koja će festival ovaj put predstaviti prvo u Zagrebu, slijede gostovanja diljem Hrvatske, a premijerno će u Umagu biti postavljena iduće ljeto, pojasnio je Frey, koji ujedno potpisuje režiju, kostimografiju, oblikovanje svjetla, scenografiju, izbor glazbe i scenski pokret.

Riječ je o komornom djelu s petero glumaca neki od kojih se pojavljuju u više od jedne uloge. U Zagrebu će predstava biti postavljena u gornjogradskoj Palači Gvozdanović, odnosno, u njezinoj blagovaonici. Publika - po predstavi tek njih dvanaestero, kao dvanaest apostola - sjedit će za velikim stolom Anke Gvozdanović, a posluživat će ih dva "batlera".

Objašnjavajući zašto se odlučio adaptirati za kazalište jednu tako kompleksnu knjigu s teško prenosivom temom, Frey je kazao da je Stojsavljevićev roman otkrio prije dvije godine radeći na "Gloriji" Ranka Marinkovića. "Činilo mi se zanimljivim povezati te dvije 'Magdalene', spojiti u svojem stvaralačkom opusu dvojicu domaćih autora iz dva različita razdoblja u diptih u kojem pratim taj lik", pojasnio je.

Tema je tog komada ljubav Marije Magdalene, koja već dvije tisuće godina čeka odlazak k svojoj ljubavi. U tome ju sputavaju nepravde i laži koje su, prema romanu, obilježile njezin život. Kroz te laži ona - od laži do laži - provodi publiku, pretvarajući ih u istine.

- Oslobađanjem od laži, od njihovog energetskog tereta, ona dobije mogućnost pretvoriti se u eter, otplutati kao balon i spojiti se s ljubavlju svog života, kazao je Frey. Na tome putu susreće mitska lica - prvo samu sebe, pa razne sjene, uhode prikaze... Dodatnu dimenziju priči daje jezik, koji je čudan, arhaičan, dodao je.

Mariju iz Magdale glumi Perica Martinović, Dijana Bolanča njezin je materijalizirani alter ego, Janko Popović Volarić glumi Judu, Utvaru i Pilata, Sven Jakir Meneksena i Mojsija, a Petra Kurtela Mariju iz Nazareta. Batleri su Mario Peša i Jasmin Sofić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter