Fratarskim će od iduće sezone upravljati Luka Pula

(Neven LAZAREVIĆ)
(Neven LAZAREVIĆ)

Fratarskim otokom uskoro će upravljati Grad Pula putem svog poduzeća Luka Pula. Na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća izglasano da se tom gradskom poduzeću dopusti stjecanje većinskog (51 posto) vlasništva u tvrtki Uljanik Marina. Doduše, ta tvrtka još uvijek nema nikakve upravljačke ingerencije nad Fratarskim otokom, ali je iz obrazloženja odluke Grada jasno da će je imati. U tom se odobrenju ulaska Luke Pula u Uljanik Marinu navodi da Grad Pula i poduzeće u njenom vlasništvu "imaju interes za sudjelovanjem u upravljanju Fratarskim otokom".

Inače, otok je u vlasništvu Grada, ali je 2011. dan na petogodišnje upravljanje Uljanik Standardu, tvrtki čiji je osnivač Uljanik d.d i u čijem je trenutno vlasništvu Uljanik Marina d.o.o. Ta se odluka, međutim, trebala mijenjati jer je u međuvremenu Uljanik Standard privatiziran, a Grad je svoju tadašnju odluku temeljio na tome da je to poduzeće u pretežnom državnom vlasništvu, zbog čega nije postojala obaveza raspisivanja javnog natječaja. Stoga je Grad u ožujku 2013. donio odluku o davanju na uporabu otoka Veruda društvu Uljanik Standard d.o.o. Pula.

SDP-ov vijećnik Danijel Ferić smatra da ta posljednja odluka nije bila u skladu sa zakonom, na što je upozorio i na Vijeću. Smatra da je Grad trebao poništiti ugovor o upravljanju Fratarskim otokom onog trenutka kada je Uljanik Standard privatiziran. Poziva se na članak 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u kojem se navodi da "nekretnine u vlasništvu jedinica lokalne samouprave tijela nadležna za njihovo raspolaganje mogu otuđiti ili njom na drugi način raspolagati samo na osnovi javnog natječaja i uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni, ako zakonom nije drukčije određeno".

Natječaj u međuvremenu nije raspisan pa Ferić smatra da ugovor, prema istom zakonskom članku, mora biti proglašen ništavnim. Naravno, sve se to moglo izbjeći time da je Grad povjerio upravljanje Fratarskim otokom nekom poduzeću čiji je vlasnik. Takav bi scenarij bio prihvatljiv za SDP-ove vijećnike koji su jučer glasali protiv posrednog upravljanja putem ulaska gradskog poduzeća u privatnu tvrtku. Ferić je mišljenja i da Grad pokušava spasiti Luku Pulu od propadanja. Naime, ta bi se gradska tvrtka trebala prvenstveno baviti lučkim poslovima, ukrcajem i iskrcajem roba, ali tog posla trenutno nema.

Resorni gradski pročelnik Damir Prhat u davanju Fratarskog otoka na uporabu Uljanik Standardu ne vidi ništa sporno. Smatra da je u ovom slučaju pogrešno pozivati se na članak 391., već na onaj koji se bavi pravom uporabe. Mišljenja je, dakle, da natječaj za popularno pulsko ljetovalište nije bio potreban. (B. ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter