Fratarski otok Puljanima!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na izmaku godine Pula je dobila najljepši božicni dar - Fratarski otok, rekao je na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za novinare gradonacelnik Boris Miletic i pojasnio da je uspješno riješen spor s Republikom Hrvatskom oko prijenosa vlasništva nekretnina te je time gradanima Pule omoguceno dugorocno i omiljeno korištenje tog otoka.

Fratarski je nekad bio društveno vlasništvo s trajnim pravom korištenja upisanim na SRD Partizan. Otokom je potom gospodario Savez za fizicku kulturu Opcine Pula te naposljetku SRD Bunarina, i to za potrebe rekreacije svojih i radnika drugih poduzeca s podrucja bivše države. Raspadom bivše države Fratarski ostaje u rukama lokalne zajednice, odnosno SRD-a Bunarina, odnosno kasnije preustrojene Bunarine d.o.o.

Medutim, u meduvremenu je vlasnik otoka postala Republika Hrvatska, a procedura pokrenuta i zbog saznanja o skupini ljudi koja je kanila prisvojiti otok, i to pod okriljem sportske udruge Partizan, koja je trebala biti pravni nasljednik nekadašnjeg RSD-a Partizan iz bivše države. Kako nam je svojedobno pojasnio pulski državni odvjetnik Aleksandar Puh, Zakonom o udrugama iz 1997. je, naime, imovina SRD-a Partizan, pa tako i nekretnine, postala vlasništvo države, a udruga je ugašena.



U zemljišnim knjigama upisana je i mjera zabrane otudenja, cime je država zapravo osigurala da se nitko ne može uknjižiti na nekretnine otoka bez izricite suglasnosti Opcinskog državnog odvjetništva. Puh je tada izjavio da ce se navodi o mogucem nezakonitom davanju koncesija Bunarini d.o.o. provjeriti. Nakon gašenja Partizana, naime, Fratarski je dan na korištenje SRD-u Bunarina, a 2004. ga je Grad Pula dao tvrtki Bunarina d.o.o.. Izvidi oko tog slucaja još traju.

Miletic je tijekom prijema objavio još jednu novost, a to je da ce Grad Pula od iduce godine u potpunosti poceti koristiti elektronsko poslovanje.

- To znaci da cemo od prvih dana nove godine iz udobnosti svojih naslonjaca moci dobiti potrebne dokumente iz Grada, rekao je Miletic i poželio svim gradanima sretnu i uspješnu Novu godinu. Cestitkama se prikljucio i predsjednik Gradskog vijeca Denis Martincic, koji je kazao da se nada da ce 2011. za sve biti bolja.

Prije novogodišnjeg prijema Miletic je održao i konferenciju za novinare o donesenim aktima za razdoblje od 23. do 30. prosinca, ujedno i posljednjim ove godine. Istaknuo je da je tijekom ove godine održano 40 konferencija za novinare, a donesena su 643 akta. Što se tice sjednica Gradskog vijeca, Martincic je kazao da je ove godine održano 11 sjednica te dvije tematske.


Podijeli: Facebook Twiter