Fratarski otok prima Puljane od 17. lipnja

Ljeti je Fratarski omiljeni kamp brojnim Puljanima (N. LAZAREVIĆ)
Ljeti je Fratarski omiljeni kamp brojnim Puljanima (N. LAZAREVIĆ)

U petak 17. lipnja otok Veruda, ili Puljanima omiljeniji Fratarski otok, službeno počinje s radom u ovoj turističkoj sezoni. Kako saznajemo od direktora tvrtke Fratarski d.o.o Vjekoslava Jozanovića, otok se otvara netom nakon završetka školske godine. Iako preko vikenda Fratarski otok već okupiraju brojni ljubitelji kampiranja i boravka u prirodi, većinom se lipanj koristi da bi se podigli šatori i ograde, a onda u srpnju i kolovozu slijedi seoba brojnih Puljana na omiljeno ljetovalište.

Brod vozi svaka dva sata

Od 17. lipnja započinje voziti i brod Odisej. Za početak, vozit će svakodnevno i to svaka dva sata s polascima s Bunarine u 10, 12, 14, 16, 18 i 20 sati. Karta u jednom smjeru za odrasle i djecu stariju od 8 godina bit će 10 kuna. I cijene kampiranja ostaju iste kao i dosad, s popustima za Puljane, tako da ostaje 15 kuna za šator i 15 kuna za osobu dnevno.

Jozanović ističe da je Fratarski d.o.o. tijekom zimske pauze odradio brojnu "papirologiju" s obzirom da je i službeno Grad Pula postao vlasnikom otoka. Stoga je bilo potrebno legalizirati sve sanitarne objekte, odnosno u cijelosti pripremiti otok za kvalitetno kampiranje, ali i sam boravak na njemu. Radne akcije čišćenja intenzivirane su u posljednje vrijeme, a nastavit će se i do službenog otvaranje kako bi Fratarski spreman dočekao Puljane i goste. Usto, bit će tu i organiziranih programa.

- Od novosti ove godine smo pripremili "Kino na otvorenom" u suradnji s Pula film festivalom koje će se održati na Fratarskom po završetku festivala od 21. do 23. srpnja. Ovaj program je dio programa "Ljeto na Fratarskom" kojeg organiziramo treću godinu zaredom, a koji će i ove godine imati nekoliko sportskih i glazbenih sadržaja, otkriva nam Jozanović.

U ponudi i pizze

Direktor Fratarskog d.o.o. ističe da dan nakon otvaranja Fratarskog otoka s radom počinje i kuhinja na Bunarini u kojoj se, osim mesnih i ribljih jela, od ovog ljeta nude i pizze. Radno vrijeme kuhinje će biti od 17 do 23 sata, dok će se pizzeria otvarati od 13 sati.

Prošle sezone, pak, na Fratarskom je uređen još jedan stari sanitarni čvor, na vrhu otoka i uređeni su tuševi. I sada su pred novu sezone preostali tek kozmetički zahvati za Fratarski d.o.o. koji otokom Veruda upravlja od svibnja lani. Ova gradska tvrtka, inače, u 51-postotnom je vlasništvu Luke Pula, a preostalih 49 posto ima Uljanik financije (Uljanik Standard) koji je prije vodio otok.

Upisi u dječji ljetni sportski kamp

Pod pokroviteljstvom Grada Pule, a u organizaciji Sportske zajednice Grada Pule i suorganizaciji Radničkog sportskog društva Uljanik i Fratarskog d.o.o. i ovih će ljetnih mjeseci, devetu godinu za redom, na otoku biti organiziran Dječji ljetni sportski kamp. Namijenjen je djeci od 5 do 12 godina, planirane su tri smjene u trajanju od po dva radna tjedna, s tim da prva smjena započinje 4. srpnja. Druga smjena održat će se od 18. do 29. srpnja, a treća od 1. do 12. kolovoza dok je dnevno trajanje kampa od 8 do 16 sati.

Programski sadržaj čine plivanje, mini vaterpolo, jedrenje, veslanje u kajaku, ronjenje, sportske igre i razne radionice poput orijentacije na moru i u prirodi, učenja tehnike disanja i tehnike zarona. U okviru ljetnog kampa, djeca sportom i zabavom stječu nova znanja i usavršavaju svoje psihofizičke sposobnosti poput motoričkih i sportskih vještina te tjelesne kondicije, ali i odlučnosti, upornosti, borbenosti i kreativnosti. Uz bogat program vodenih sportova organizirana je i stručna obuka za neplivače. Za sve dodatne informacije kao i prijave može se obratiti Sportskoj zajednici Grada Pule na adresi Marsovo polje 6 (Dom Braće Ribar, 1. kat) ili na brojeve telefona 216-554, 212-946, 098-224-513 te na web stranici Sportske zajednice http://www.szgpu.hr. Rok za prijave je do četvrtka 30. lipnja. (G. ROJNIĆ, B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter