Fratarski na korištenje Uljanik standardu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fratarski otok postao je smetlište. O tome nas je izvijestio jedan citatelj ogorcen što velike kolicine smeca "krase" ovaj otok omiljen medu Puljanima. No, ta je prica otvorila punu širu pricu o tome tko ce u buducnosti upravljati otokom, a nakon što je krajem prošle godine gradonacelnik objavio da se Pula konacno upisala kao njegov vlasnik.

Valja podsjetiti da je to bio epilog spora Grada s Republikom Hrvatskom oko prijenosa vlasništva nekretnina, kojim je u konacnici gradanima Pule omoguceno dugorocno korištenje Fratarskog otoka. Dakle, naš sugovornik ovih je dana naišao na prava smetlišta na otoku na kojima se, veli, nalazi i dosta staklenog otpada, koje je posebice opasno ljeti jer može izazvati požare. Stoga nam je poslao nekoliko fotografija koje je snimio mobitelom.

Zašto otok nije pocišcen i kada ce ga pocistiti pitali smo Gorana Verbanca, direktora Uljanik standarda, koji upravlja otokom. Kako veli, zbog problema s vlasništvom Fratarski nije cišcen još od listopada prošle godine, vec samo nadziran. Nakon uspješno riješenog spora s Republikom Hrvatskom i prijenosa vlasništva Grad Pula je opet došao u posjed omiljenog izletišta Puljana, pa ce shodno tome odluciti kome ce ga dati na upravljanje i održavanje. To su dosad cinili Uljanik standard, odnosno Bunarina d.o.o.

- Kao i svake godine, otok ce se u proljece poceti intenzivnije uredivati, prije svega cistiti. Zimi, nažalost, nemamo "stalnu posadu" koja bi se o njemu brinula, ljudi dolaze na otok i ostavljaju smece, a nešto otpada ostane i nakon ljeta. Prioritet nam je ocuvanje prirode i stoga cemo i ove godine, ukoliko se Grad s time složi, angažirati sezonce koji ce otok ocistiti, odvesti krupno smece, obaviti rezidbu starih grana te ukloniti pala stabla, kojih je ove godine na srecu manje nego lani, veli Verbanac.

Iz Grada Pule dobili smo informaciju da ce upravo iduceg tjedna o Fratarskom raspravljati i gradski vijecnici. Naime, trenutno je na snazi odluka iz 2002.-2003. prema kojoj Fratarskim otokom upravlja društvo Uljanik standard i to na neodredeno vrijeme. Novim prijedlogom odluke Grad ce trajno riješiti pitanje davanja otoka na korištenje tako što ce ga dati na korištenje, ali na odredeno vrijeme. Prijedlog o kojem ce raspravljati gradski vijecnici je da otokom i nadalje upravlja Uljanik standard, ali samo iducih pet godina cime se, smatraju u Gradu, osnažuje javni interes i dostupnost otoka svima, prvenstveno gradanima Pule. (B. PETROVIC)

Od društevnog do gradskog vlasništva

Fratarski otok nekad je bio društveno vlasništvo s trajnim pravom korištenja upisanim na SRD Partizan. Otokom je potom gospodario Savez za fizicku kulturu Opcine Pula te naposljetku SRD Bunarina za potrebe rekreacije svojih i radnika drugih poduzeca s podrucja bivše države. Raspadom bivše države Fratarski ostaje u rukama lokalne zajednice, odnosno SRD-a Bunarina, odnosno kasnije preustrojene Bunarine d.o.o. U meduvremenu je vlasnik postala Republika Hrvatska, a u konacnici Grad Pula. U zemljišnim knjigama upisana je i mjera zabrane otudenja, cime je država zapravo osigurala da se nitko ne može uknjižiti na nekretnine otoka bez izricite suglasnosti Opcinskog državnog odvjetništva.


Podijeli: Facebook Twiter