Fratar prodao teren Crkve i nestao s milijun eura!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nečuvena priča iz Baške Vode: fratar, bivši župnik, prodao je 40 tisuća kvadrata župnog zemljišta u Baškom polju, pokupio novac s računa i istupio iz franjevačkog reda!

Proširena kronologija teče ovako – mladi župnik fra Šime Nimac (34) najavio je župljanima proširenje crkve svetoga Nikole, građene 1889. godine.

Župnik bez dozvole Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije nalazi investitora i prodaje 43 tisuće četvornih metara uz more između Baške Vode i Baškog polja za, neslužbeno doznajemo, gotovo milijun eura (23 eura po četvornom metru) tvrtki "Sunčani Bast" čiji je direktor Mario Mikulić. Zemljište nije građevinsko, ali je očito da bi se u nekim daljnjim koracima "riješila" prenamjena.

Novac je sjeo na župni račun, a župnik Nimac ga je podignuo u tri navrata, zbog čega će Splitsko-makarska nadbiskupija vjerojatno protiv njega podnijeti optužni prijedlog.

Slučaj se pročuo, no fra Šime se oglušuje na upozorenja iz Nadbiskupije i Provincijata te s novcem nestaje u nepoznatom smjeru. U Baškoj Vodi je za župnika imenovan fra Petar Vrljičak, dotadašnji župnik Vrgorca.

Makarskim primorjem počele su kružiti ćakule o fatalnoj ženi koja ga je nagnala na takvu odluku, o osiguravanju budućnosti novcem od prodaje terena, o jahti koju je kupio... A iz jednog takvog dopisa i mi smo doznali za cijeli skandal.

Uputili smo se na lice mjesta, u Bašku Vodu koja je u komunizmu bila nazivana Malim Vatikanom, zbog pobožnog puka i 12 svećenika koji su ondje rođeni. Čim smo na rivi ispričali zbog čega smo došli, skupila se grupica ljudi.

Svi znaju svašta, ali vjeruju fra Šimi, kažu da je izniman i sposoban svećenik koji ne bi nikad počinio takvu prijevaru te da ga optužuju ljubomornici. Susret s novim župnikom bio je dojmljiv – fra Petar nije zastao ni trenutak već je dobacio: "'Nemam posla s novinarima!".

- Ne diram se ja u Crkvu, samo mogu reći da je tražio, kao i nekoliko prethodnih župnika, da se omogući širenje crkve. Teren o kojem je riječ nije građevinski, kratko će općinski načelnik Joško Roščić.

Potvrdu priče o prodaji našli smo u Splitu, premda neslužbeno: u Provinciji se vodi postupak o Nimčevoj fratarskoj budućnosti, a župno zemljište prodano je bez dozvole Nadbiskupije!

- Ni nakon razgovora s njim i dopisa u kojem on izjavljuje da se više ne smatra našim članom, a mi ga upozorili da je taj proces nešto duži, ne mogu shvatiti zbog čega je tako nešto napravio. Nije do kraja jasno što se točno dogodilo, ali dao je povoda za različite priče, koje štete ne samo njemu, nego i ugledu Provincije, komentira provincijal fra Joško Kodžoman. (piše D. ŠARAC/Slobodnadalmacija.hr)


Podijeli: Facebook Twiter